Κόσοβο: Πρόταση για ίδρυση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου

0

Πρόταση νόμου περί ίδρυσης δικαστηρίου, αρμόδιου για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή του Κοσόβου, η κυβερνητική παράταξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το δικαστήριο θα έχει αρμοδιότητα εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύστασή του κρίνεται άκρως αναγκαία, δεδομένου ότι σε τρία χρόνια λήγει η εντολή της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (EULEX).

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ δε λείπουν οι φωνές που ζητούν επανεξέταση της εντολής της EULEX και ψήφισμα για την κατάργησή της. Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για το ως άνω κλίμα στάθηκαν οι συλλήψεις των πρώην διοικητών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», Σουλεϊμάν Σελίμι και Σάμι Λιουστάκου και πέντε μελών του ΑΣΚ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι εγκλημάτων πολέμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος Κουρτάν Καϊταζιέ, η δρομολόγηση ίδρυσης του δικαστηρίου δεν έχει μόνο να κάνει με τις ανωτέρω συλλήψεις, αφού αντίστοιχου χαρακτήρα δικαστήρια έχουν ιδρυθεί σε όλα τα εδάφη που διεξήχθησαν πολεμικές συγκρούσεις.

Σχόλια