Λίβανος: Καταγγελίες για χρήση βασανιστηρίων από την αστυνομία

0

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Λιβάνου προβαίνουν σε στοχοποίηση και βασανισμό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως χρήστες ναρκωτικών, ομοφυλόφιλους και ιερόδουλες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η σχετική έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες μελών των ως άνω μειονοτήτων, στις οποίες καταγγέλλονται απάνθρωπες πρακτικές εξευτελισμού, ξυλοδαρμού ακόμα και σεξουαλικής βίας από τα αστυνομικά όργανα του Λιβάνου εναντίον των κρατουμένων, προκειμένου να τους αποσπάσουν ψευδείς ομολογίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το 100% των ερωτηθέντων περιέγραψαν συμπεριφορές των κρατικών οργάνων, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως τις ανειλημμένες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ωστόσο μόλις το 10% ζήτησε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Ασφαλείας κι Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιβάνου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους ν’ αποζημιώσουν τους πολίτες, των οποίων τα ατομικά δικαιώματα παραβιάστηκαν, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον συγκεκριμένων αστυνομικών οργάνων.

Σχόλια