Μαρόκο: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης

0

Αθέμιτες πρακτικές των δικαιοδοτικών οργάνων του Μαρόκου, όπως αποδοχή ομολογιών που είναι προϊόντα εκβιασμού και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Στη σχετική έκθεση των ειδικών επιστημόνων του Παρατηρητηρίου εξετάζεται σωρεία υποθέσεων, στις οποίες τα δικαστήρια του Μαρόκου φαίνεται να έκαναν δεκτές ομολογίες, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι, αποσπάστηκαν με μέσα καταναγκασμού και αστυνομική βία. Επιπλέον εξετάζονται τα φαινόμενα μεγάλων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων των δικαιοδοτικών διαδικασιών, ενώ καταγράφονται περιπτώσεις κατηγορουμένων, οι οποίοι παραμένουν για χρόνια προφυλακισμένοι, περιμένοντας την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Το Παρατηρητήριο ζητά από τις αρχές του Μαρόκου να προβεί άμεσα στη διεξαγωγή κάθε απαραίτητης έρευνας καθώς και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε οι δίκες να διεξάγονται χωρίς καθυστερήσεις και βάσει των αρχών της χρηστής απονομής της δικαιοσύνης.

 

Σχόλια