Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στην Γαλλία

0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρουσίασε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο όπου προβλέπεται γενίκευση των ελέγχων στις τηλεπικοινωνίες κάθε μορφής, έλεγχοι στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα ταξίδια σε χώρες «υψηλού κινδύνου».

Το περίγραμμα της νέας νομοθεσίας παρουσίασε ο Νικολά Σαρκοζί («δελφίνος» για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας) στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος.

Ο νόμος θα υποχρεώνει τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και Ίντερνετ να διατηρούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όλα τα στοιχεία των πελατών τους. «Οι ισλαμικοί πυρήνες χρησιμοποιούν τα Internet Cafe για την επικοινωνία τους» είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των ποινών κάθειρξης για όσους έχουν συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ σε περίπτωση που οι καταδικασθέντες έχουν γαλλική ιθαγένεια, τότε -υπό προϋποθέσεις- ενδέχεται να την χάσουν.

Ο νόμος θα κατατεθεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 19 Οκτωβρίου αφού προηγουμένως περάσει τη «βάσανο» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL) και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχόλια