spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήSupreme Court: «Ναι» στη δημοσιοποίηση των ονομάτων πολιτών που υπέγραψαν πρόταση δημοψηφίσματος

Supreme Court: «Ναι» στη δημοσιοποίηση των ονομάτων πολιτών που υπέγραψαν πρόταση δημοψηφίσματος

spot_img
spot_img
spot_img

Οι υπογράψαντες ισχυρίζονταν ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους θα τους έθετε σε κίνδυνο προπηλακισμού από ακτιβιστές.Το δημοψήφισμα με τίτλο “Referendum 71” οργανώθηκε από πολέμιους πολιτειακού νόμου του 2009, που απένειμε τα ίδια δικαιώματα στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων όπως και στα παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Η έκβαση απογοήτευσε τους εμπνευστές, καθώς το 53 τοις εκατό των ψηφισάντων τάχθηκαν υπέρ της νομικής εξομοίωσης. Κατόπιν, η ΜΚΟ “Protect Marriage Washington” που συγκέντρωσε τις υπογραφές διενέργειας του δημοψηφίσματος αιτήθηκε προσωρινής δικαστικής προστασίας, για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των πολιτών που υπέγραψαν –όπως ορίζει ο νόμος –, ώστε να αποφευχθούν τυχόν απειλές και προπηλακισμοί.

Το αίτημα έγινε κατ’ αρχήν δεκτό, η υπόθεση όμως έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, που τελικά έκρινε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτών που υπογράφουν δημοψήφισμα, ακόμη και αν συντρέχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.Μειοψήφησε ο δικαστής Samuel Alito, ο οποίος κατηγόρησε τους συναδέλφους του για προχειρότητα σκέψης: «Κανονικά δεν δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι διακυβεύεται σημαντικά η ασφάλεια των ατόμων που υπέγραψαν. Το να λες ότι δεν συντρέχει καν αυτή η εξαίρεση είναι ένα θέμα. Το ποιες και πόσες αποδείξεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος είναι άλλο σοβαρό νομικό ζήτημα.

Είναι απορίας άξιον που η δικαιοσύνη “ξεπέταξε” μια τόσο σοβαρή υπόθεση μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το ζήτημα και να ακουστούν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών».

Σχετικό Έγγραφο

spot_img

Lawjobs