spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΤα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεση της HRW

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεση της HRW

spot_img
spot_img
spot_img

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωπαική Ένωση, σε σχέση με τα ανθρωπινα δικαιώματα και τα φαινόμενα ρατσισμού, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις περίπου 700 σελίδες της εκθεσης που εξετάζει περισσότερες από 90 χώρες για 24η χρονιά, οι συντάκτες της αναφέρονται στους ευρωπαίους ηγέτες με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για τη μη ανάληψη συντονισμένης δράσης στα προβλήματα της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετράται με πράξεις, όχι με λόγια».

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οργάνωση αναφέρεται στη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον μεταναστών, οι οποίες έφθασαν τις 104 από την αρχή του 2013 ως το τέλος Αυγούστου αλλά και στην αύξηση των επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων. Ιδιαίτερα αρνητικός είναι και ο σχολιασμός των συντακτών της έκθεσης σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το Νοέμβριο για τον ρατσιστικό λόγο και την παρότρυνση στη βία καθώς κρίνουν ότι «δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία για την ρατσιστική βία».

Η έκθεση στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα αναφέρεται ιδιαίτερα στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και σύρων προσφύγων στην Τουρκία, στη νέα υπηρεσία χορήγησης ασύλου και στις διακρίσεις κατα των Ρομά.

Σε ότι αφορά την ΕΕ, η έκθεση τονίζει ότι τα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα «συχνά παραμένουν ακόμη και όταν θεωρούνται ότι έχουν αντιμετωπιστεί» όπως για παράδειγμα οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και οι απελάσεις Ρομά στη Γαλλία.

Παράλληλα, θέματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι διακρίσεις κατά των Ρομά, οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο και οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης, παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των ευρπωιακών διακρίσεων για το 2013.

Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, η έκθεση εστιάζει την προσοχή της σε χώρες όπως η Συρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τις συνθήκες που επικρατούν λόγω αναταραχών αλλά και σε χώρες όπως η Αίγυπτος για τον «καταχρηστικό πλειοψηφισμό», που την χαρακτηρίζει καθώς και η Ρωσία κυρίως για την φίμωση της αντιπολίτευσης και οι ΗΠΑ που, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (με εκτενή αναφορά στην υπηρεσία εθνικής ασφαλείας, NSA).

 

spot_img

Lawjobs