spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήTo Ανώτατο Bρετανικό Δικαστήριο παρέπεμψε στο ΔΕΚ την οδηγία για την ατυχηματική...

To Ανώτατο Bρετανικό Δικαστήριο παρέπεμψε στο ΔΕΚ την οδηγία για την ατυχηματική ρύπανση

spot_img
spot_img
spot_img

Το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο με απόφασή του παραπέμπει προς διερεύνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα της νομιμότητας ή όχι της οδηγίας 2005/35/EC που αφορά στην ατυχηματική ρύπανση.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από μία δικαστική παρέμβαση μίας συμμαχίας διεθνών ναυτιλιακών ενώσεων κατά της εφαρμογής της οδηγίας από το βρετανικό κράτος.

Η κοινοτική οδηγία που υιοθετήθηκε το 2005 και περιλαμβάνει πολύ αυστηρές ποινές και κυρώσεις για πλοία και ναυτικούς που ρυπαίνουν τη θάλασσα βρίσκει αντίθετους όχι μόνο την εφοπλιστική κοινότητα αλλά και τη ναυτεργασία καθώς ουσιαστικά ποινικοποιεί και το ατύχημα ή το λάθος του ναυτικού.

Το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο δέχθηκε τις πολύ καλά τεκμηριωμένες αιτιάσεις που έθεσε η ναυτιλιακή βιομηχανία σχετικά με την κοινοτική οδηγία και παραπέμπει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τέσσερα κυρίως θέματα τα οποία καλύπτουν τη νομιμότητα της οδηγίας στα χωρικά ύδατα στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των κρατών μελών καθώς επίσης και στα διεθνή ύδατα. Επίσης αφορά το εάν η οδηγία είναι αντίθετη με το δίκαιο αβλαβούς διέλευσης και τέλος εάν ο όρος «σοβαρή αμέλεια» είναι σύμφωνος με τη νομική πραγματικότητα.

Ειδικότερα ο δικαστής Hodge στην απόφασή του θέτει τέσσερα βασικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά είναι:

– εάν είναι νόμιμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά τις εκροές από πλοία με ξένη σημαία σε διεθνή ύδατα ή στις ειδικές οικονομικές ζώνες, περιορίζοντας τις δυνατότητες υπεράσπισης που δίνει η διεθνής σύμβασης Marpol για τέτοιες περιπτώσεις.

– εάν είναι νόμιμο για την Ε.Ε. να μην αποδέχεται τις δυνατότητες υπεράσπισης που περιλαμβάνει η διεθνής σύμβαση Marpol για τις εκφορτώσεις πλοίων που προκαλούν ρύπανση στα χωρικά ύδατα.

– εάν η επιβολή της ποινικής ευθύνης για τις εκροές που προκαλούνται από τη «σοβαρή αμέλεια» παρακωλύει το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης.

– εάν η «σοβαρή αμέλεια «σε ό,τι αφορά την ευθύνη που περιλαμβάνει η οδηγία είναι νομικά ορθή.

spot_img

Lawjobs