Υπογραφή διεθνούς συνθήκης περί «ηθικού εμπορίου» των συμβατικών όπλων

0

Στόχος της εν λόγω συνθήκης είναι η θέσπιση κάποιων «ηθικών ορίων» στο διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων, από περίστροφα και κυνηγετικά όπλα μέχρι πολεμικά οχήματα κι αεροσκάφη.

Βάσει του κειμένου της συνθήκης, οι χώρες οφείλουν, πριν από κάθε αγοραπωλησία οπλικών συστημάτων, να εξετάζουν μεταξύ άλλων ενδεχόμενους κινδύνους τρομοκρατικής ενέργειας ή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη συνθήκη, την οποία υιοθέτησε ο ΟΗΕ στις 2 Απριλίου (με 154 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές) έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 62 χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων ευρωπαϊκές αλλά και πολλά κράτη της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Αμερική – ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων στον κόσμο- έχει δεσμευτεί και αυτή να προσχωρήσει, παρότι μια ενδεχόμενη επικύρωση της ως άνω συμφωνίας αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες κατά την έγκρισή της από το αμερικανικό Κογκρέσο. Σημειώνεται τέλος ότι η πρώτη αυτή συνθήκη περί διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν την επικύρωσή της από 50 τουλάχιστον χώρες.

Σχόλια