Δελτίο Τύπου ΔΣΘ (28/09/2009)

Θέμα: Αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. σε Διεθνές Συμπόσιο Δικηγόρων για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων

Αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους κ.κ. Γεώργιο Τσαραμπουλίδη και Ελευθέριο Μυλωνά βρέθηκε στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κωνσταντινούπολη σε Διεθνές Συμπόσιο Δικηγόρων που διοργάνωσε η «Συσπείρωση Δημοκρατικών Δικηγόρων για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων, των θυμάτων βασανιστηρίων και συγγενών θυμάτων πολιτικών δολοφονιών» («Η.Η.Β.»).
Θέμα της συνάντησης ήταν «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ» και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Φουάτ Ερντογάν, δικηγόρου-μέλους της «Συσπείρωσης», ο οποίος δολοφονήθηκε «εν ψυχρώ» από τις δυνάμεις ασφάλειας. Ειδικότερα, η θεματική του συμπουσίου ήταν η ακόλουθη:
– Αντιτρομοκρατικοί νόμοι
– Μαύρες λίστες
– Φυλακή και απομόνωση
– Δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών και το δικαίωμα αντίστασης στην καταπίεση
– Κοινή δράση και οργάνωση
Στη συνάντηση μετείχαν αντιπροσωπείες δικηγόρων από πολλές χώρες την Αργεντινή, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ολλανδία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη κ.α.
Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή) το απόγευμα εκατοντάδες απλοί Τούρκοι πολίτες και δικηγόροι, καθώς και τα μέλη των αντιπροσωπειών διαδήλωσαν στην Πλατεία «ΤΑΞΙΜ», επειδή οι τουρκικές αρχές είχαν απορρίψει αίτηση αποφυλάκισης της πολιτικής κρατούμενης, Γκιουλέρ Ζερέ, που έπασχε από καρκίνο σε προχωρημένο βαθμό.
Το Σάββατο και Κυριακή έγιναν οι εργασίες της Συνάντησης, την οποία παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.
Τα μέλη του Συμβουλίου παρέδωσαν στη Γραμματεία της Συνάντησης το χαιρετισμό του Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Φίλοι και φίλες,
Ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας, σας συγχαίρω και εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αντιπροσωπείες Δικηγορικών Συλλόγων από τις χώρες μας θα συναντηθούν για να εξετάσουν από κοινού το επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και το ρόλο των δικηγόρων.
Εκφράζω τη λύπη μου, διότι λόγοι ανώτεροι από τη θέλησή μου με αναγκάζουν να παραμείνω στην Ελλάδα.
Η θέση μου για το κρίσιμο αυτό ζήτημα είναι:
1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις και στα κείμενα του ΟΗΕ είναι ενιαία και αδιαίρετα. Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα πρέπει να τα απολαμβάνουν ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, θρησκεία ή ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις.
2. Σε κράτη που δεν τα παρέχουν ή τα προστατεύουν πλημμελώς οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τα διεκδικούν και με αγώνες και δικαστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή των δικαστικών αγώνων, ο ρόλος των δικηγόρων και των Δικηγορικών Συλλόγων είναι αναντικατάστατος.
Και αυτό είναι ένα πεδίο μονιμότερης συνεργασίας των δικηγόρων και των Δικηγορικών Συλλόγων των δύο χωρών.
Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας είναι όλα τα νομικά κείμενα, οι διεθνείς συμβάσεις, αλλά ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), της οποίας οι επιταγές πρέπει να καθοδηγούν τη σκέψη των δικαστικών οργάνων και να κατευθύνουν τους δικηγόρους στους ανάλογους στόχους τους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ΕΣΔΑ βρίσκονται πάνω από τις πρόσκαιρες κρατικές σκοπιμότητες.
Επιπλέον, η ΕΣΔΑ μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα κράτη –μέλη που έχουν συμβληθεί, αλλά και στις χώρες μας ειδικότερα.
3. Όσο πιο δημοκρατικό χαρακτήρα έχει ένα κράτος, όσο περισσότερα δικαιώματα απολαμβάνουν οι πολίτες, τόσο πιο λιγότερο ανελεύθερο, επιθετικό και στρατοκρατικό χαρακτήρα αποκτά η πολιτική κάθε κράτους, γιατί οι λαοί δεν έχουν ανάγκη τον πόλεμο και τη στρατοκρατία, αλλά την ειρήνη, την προκοπή και την αλληλεγγύη. Ένα πετυχημένο σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται με επιτυχία ακόμα στις διαδηλώσεις στη χώρα μας και εκφράζει καθολικά τον ελληνικό λαό είναι «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Δηλαδή το φιλειρηνικό χαρακτήρα ενός κράτους εγγυάται ο βαθμός της δημοκρατίας και της ελευθερίας που παρέχεται σε όλους τους πολίτες του.
Έτσι, οι δικηγόροι, πρωτοπόροι στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία και στις δύο χώρες , γίνονται και πρόμαχοι της ειρήνης, της φιλίας και της καλής γειτονίας.
4. Δυστυχώς, στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, πάντως με διακυμάνσεις, το επίπεδο προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων συρρικνώνεται μέσω αμφίβολης συνταγματικότητας νομοθετημάτων. Το «τεκμήριο αθωότητας» του κατηγορούμενου αντικαθίσταται από τη γενικευμένη καχυποψία απέναντι στον πολίτη, ενώ δεν εξασφαλίζονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι συνθήκες για «δίκαιη δίκη», όπως απαιτεί το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αντιστέκονται σ΄ αυτές τις επιλογές και αμύνονται με κάθε τρόπο, αλλά τα σχετικά νομοθετήματα εγκρίνονται από τη Βουλή και τίθενται σε ισχύ.
Βαίνουμε – και αυτό αποτελεί προσωπική μου εκτίμηση – σε κοινωνίες του «φόβου», ενώ έπρεπε να οδεύουμε σε κοινωνίες «ελευθερίας, ειρήνης και ευημερίας».
5. Πώς όμως να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή μας και στους λαούς μας, όταν δαπανώνται τεράστια ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Διερωτώμαι: Αφού μετέχουν και οι δύο χώρες σε «αμυντικά σχήματα», που ιδρύθηκαν για να διασφαλίσουν την ειρήνη μεταξύ των μελών τους, σε τι χρειάζονται εξοπλιστικά προγράμματα που θεωρούν την άλλη («σύμμαχο») χώρα ως ενδεχόμενο, πιθανό, μελλοντικό εχθρό; Γιατί αυτά τα ποσά να μη διατεθούν για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, για καλύτερη πρόνοια και νοσηλευτική περίθαλψη, για βελτίωση των κοινωνικών ασφαλίσεων, για βελτίωση της εκπαίδευσης, για αναβάθμιση του περιβάλλοντος;
Ορίστε λοιπόν και ένας άλλος κοινός μεταξύ των δικηγόρων των δύο χωρών στόχος, η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ προς όφελος του παρόντος και του μέλλοντος των δύο λαών, και των δύο χώρων.
Προτείνω λοιπόν, στο βαθμό που μπορούμε, να τον υιοθετήσουμε ως κοινή διακήρυξη της συνάντησης αυτής.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες ,
Με αυτές τις σκέψεις , και αυτά τα ερωτήματα κλείνω το χαιρετισμό μου.
Εύχομαι και ελπίζω να συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα σας περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε ένα αντίστοιχο συνέδριο, το οποίο θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε».

Ευχαριστώ,
Με συναδελφικούς, φιλικούς και συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ
Πρόεδρος Δ.Σ.Θ.