spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΔΣΘ: Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων

ΔΣΘ: Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων

spot_img

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, που έχουν ως αίτημα την άμεση λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης εντός του Δικαστικού Μεγάρου. Το αίτημά τους για εξασφάλιση θέρμανσης στις αίθουσες των δικαστηρίων και γενικότερα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα δίκαιο και λογικό.

Καλούμε τους συναδέλφους και τους πελάτες τους να επιδείξουν κατανόηση, και τους δικαστικούς υπαλλήλους να διαχειρίζονται την απόλυτα δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους και τις αποχές τους κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις ή τριβές με τους δικηγόρους και τους πελάτες.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι δυο είμαστε συλλειτουργοί με διακριτούς ρόλους στην απονομή της δικαιοσύνης και εργαζόμαστε καθημερινά ο ένας δίπλα στον άλλο, «εισπράττοντας» την αδιαφορία ή την ολιγωρία της πολιτείας και των ενδιάμεσων διοικητικών οργάνων και ότι μόνος κοινός εχθρός είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τις «κυλιόμενες αποχές» από μη θερμαινόμενες αίθουσες είχε επιβάλει την εγκατάσταση αυτοτελών κλιματιστικών μηχανημάτων , και είχε αποσπάσει τη δέσμευση για ομαλή λειτουργία του κεντρικού συστήματος θέρμανσης-ψύξης.

Το πρόβλημα της θέρμανσης δεν είναι σήμερα το μοναδικό. Υπάρχουν άχρηστα αντικείμενα διάσπαρτα μέσα στο μέγαρο, παράθυρα ανοιχτά από το καλοκαίρι, ενώ ορισμένες δίκες διεξάγονται μέσα στο Ειρηνοδικείο μέσα σε ένα άθλιο χώρο (τμήμα του παλαιού κυλικείου του ισογείου), αντιαισθητικά διαμορφωμένο που προκαλεί πικρά ειρωνικά σχόλια δικηγόρων και πολιτών με «στρατσόχαρτα» στα τζάμια και επίπλωση σε «φωτεινά πορτοκαλί» χρώματα, που προσιδιάζει σε «καφετέρια» ή σε «παιδική χαρά» παρά σε αίθουσα δικαστηρίου. Ακόμα παρά το ότι έχουν τοποθετηθεί μέσα στο μέγαρο «μηχανήματα ανίχνευσης και ελέγχου εισόδου του κοινού» δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία και παραμένουν αχρησιμοποίητα ως «εκθεσιακό είδος» δίπλα στην κεντρική είσοδο του Μεγάρου

Όλα αυτά οφείλονται σε δύο αιτίες:

1. Τα απαραίτητα κονδύλια εγκρίνονται κεντρικά από το ΤΑΧΔΙΚ, ενώ έπρεπε οι Πρόεδροι των Επιτροπών Διοίκησης και Διαχείρισης των Δικαστικών Κτιρίων να διαχειρίζονται σε αποκεντρωτική βάση σημαντικά ποσά «επί αποδόσει λογαριασμού», ώστε να υλοποιούνται με ταχύτητα όλα τα μικρά και μεγάλα έργα. Το αρμόδιο Υπουργείο έχει αντιληφθεί την κατάσταση και για το λόγο αυτό προωθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία είμαστε σύμφωνοι.

2. Η καθημερινή διαχείριση και διοίκηση των Δικαστικών Μεγάρων – τουλάχιστον των μεγάλων- και όχι η Προεδρία των Επιτροπών Διοίκησης και Διαχείρισης να αφαιρεθεί από τους ανώτερους δικαστικούς, των οποίων ο ρόλος και το καθήκον είναι εντελώς διαφορετικά, και να ανατεθεί αποκλειστικά σε ειδικούς υπαλλήλους «διαχειριστές», που θα έχουν ως μοναδικό καθήκον την καθημερινή φροντίδα για τη συντήρηση και την εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων των μεγάρων, και οι οποίοι θα ασχολούνται με την διατήρηση της ευπρέπειας των μεγάρων, των αιθουσών των ακροατηρίων κλπ.
Στην πράξη τα καθήκοντα αυτά σήμερα ασκούν οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι, οι οποίοι αναγκάζονται να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά υποκαθιστώντας την πολιτεία στις υποχρεώσεις τους.

spot_img

Lawjobs