spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΕ. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, Οικογενειακό Δίκαιο, τόμ. 1, 7η έκδ., 2018

Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, Οικογενειακό Δίκαιο, τόμ. 1, 7η έκδ., 2018

spot_img
spot_img
spot_img

Ο πρώτος (XX & 448 σελ.) και ο δεύτερος τόμος (XΙV & 605 σελ.) περιέχουν όλη την ύλη του οικογενειακού δικαίου: στον πρώτο τόμο υπάρχουν τα κεφάλαια για το γάμο (μνηστεία, σύναψη γάμου, ελαττωματικός γάμος, συζυγικές σχέσεις κατά τη συμβίωση και τη διάσταση, διαζύγιο), και στο δεύτερο τα κεφάλαια για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη συγγένεια, τη διατροφή από το νόμο, τις σχέσεις γονέων και παιδιών, την υιοθεσία, την επιτροπεία, την αναδοχή ανηλίκου, τη δικαστική συμπαράσταση, την επιμέλεια ξένων υποθέσεων και το σύμφωνο συμβίωσης.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, οι σημαντικότερες μεταβολές, προς τις οποίες εναρμονίζεται το βιβλίο, προέρχονται από την αναθεώρηση του δικαίου του συναινετικού διαζυγίου με το ν. 4509/2017. Με το νόμο αυτόν καθιερώθηκε το συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη, και η νομοθετική αυτή μεταρρύθμιση –προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του στοιχείου της ιδιωτικής αυτονομίας– αχρήστευσε όλη την ενότητα της προηγούμενης έκτης έκδοσης για το συναινετικό διαζύγιο με δικαστική απόφαση της εκούσιας δικαιοδοσίας. Η νέα έκδοση έχει επιπλέον προσαρμοστεί και προς τις άλλες νομοθετικές αλλαγές που μεσολάβησαν και που ενδιαφέρουν το Οικογενειακό Δίκαιο, όπως συμβαίνει λ.χ. με το ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ή με το ν. 4538/2018 για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας

Ως προς τη νομολογία, υπάρχει παρουσίαση και κριτική ανάλυση του συνόλου των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο, και βέβαια στο βιβλίο έχουν χρησιμοποιηθεί επιπλέον και αναφέρονται όλα τα θεωρητικά έργα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την προηγούμενη έκδοσή του.

spot_img

Lawjobs