spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςEυρωπαϊκό Στρατηγικό Συνέδριο για καταπολέμηση εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο πραγματοποιείται στην Ελλάδα

Eυρωπαϊκό Στρατηγικό Συνέδριο για καταπολέμηση εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο πραγματοποιείται στην Ελλάδα

spot_img
spot_img
spot_img

Το πρώτο Eυρωπαϊκό Στρατηγικό Συνέδριο για την καταπολέμηση εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο πραγματοποιείται στην Αθήνα από 22 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2008. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας Eurojust και του Εθνικού Μέλους της Ελλάδας, Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Λάμπρου Πατσαβέλλα.
Η Eurojust είναι ο δικαστικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων αρχών των Κρατών Μελών όταν εξετάζουν σοβαρά διασυνοριακά εγκλήματα καθώς και το οργανωμένο έγκλημα. Η Eurojust προκαλεί και βελτιώνει το συντονισμό των ερευνών και επικουρεί τα Κράτη Μέλη ώστε να καταστούν οι έρευνες τους αποτελεσματικότερες.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των θεσμικών παραγόντων (δικαστικών και αστυνομικών αρχών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου) ως προς την αντιμετώπιση των εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο. Σημειώνεται ότι ένα από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο θα είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο. Η τελευταία αποτελεί την πρώτη διεθνή συνθήκη για εγκλήματα που διαπράττονται μέσω του Διαδικτύου και άλλων δικτύων υπολογιστών και ασχολείται ιδιαίτερα με τις παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, της απάτης μέσω υπολογιστών, της παιδικής πορνογραφίας και των παραβιάσεων της ασφάλειας δικτύων.
Περαιτέρω, θα παρουσιασθούν οι εμπειρίες των εισαγγελικών αρχών από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ καθώς και υποθέσεις που απασχόλησαν τη Eurojust σχετικά με υποθέσεις εγκλημάτων στο διαδίκτυο και θα αναζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός των δικαστικών και διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση των εγκλημάτων αυτών.
Τελικός στόχος του Συνεδρίου είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εισαγγελέων στην ΕΕ που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα εγκλήματα στο διαδίκτυο και στους οποίους η Eurojust θα παρέχει την ανάλογη εκπαίδευση και τεχνογνωσία ούτως ώστε να μπορούν να δίνουν αποτελεσματική απάντηση στους εγκληματίες της ΄΄υψηλής τεχνολογίας΄΄.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νικόλας ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ([email protected] – +31 70 412 5716)

Joannes THUY ([email protected])

spot_img

Lawjobs