spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΑθώοι 17 κατηγορούμενοι για απόδραση λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης, 682/2012 ΜονΠλ...

Αθώοι 17 κατηγορούμενοι για απόδραση λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης, 682/2012 ΜονΠλ Ηγουμενίτσας

spot_img

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας, με απόφασή του, αθώωσε δεκαεπτά (17) κατηγορούμενους, οι οποίοι είχαν αποδράσει τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 από τα κρατητήρια του Λιμενικού, τα οποία χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία της Ηγουμενίτσας .

Το Δικαστήριο έκρινε [PDF] ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3, 8 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς και το άρθρο 2 του Συντάγματος. Ειδικότερα, ο δικαστής υπογράμμισε ότι, αν και οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την άδικη πράξη της απόδρασης (άρθρ. 173 παρ. 1 ΠΚ), αίρεται ο αρχικός καταλογισμός και πρέπει να κηρυχθούν αθώοι καθώς η απόδραση δικαιολογείται από τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης ότι οι κατηγορούμενοι «απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνση τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες, δεδομένης της ιδιαιτέρως δυσχερούς πρόσβασης τους σε ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη».

682/2012 ΜονΠλ Ηγουμενίτσας – Αθώοι 17 κατηγορούμενοι για απόδραση λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης by LawNet

spot_img

Lawjobs