Ανησυχίες για τη συμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων

0

«Σήμα κινδύνου» για τα προβλήματα υπερπληθυσμού των φυλακών της Β.Ελλάδος και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί, εξέπεμψε ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης κ.Παναγής Γιαννάκης, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α.Ρουπακιώτη.

Ο κ.Γιαννάκης απευθύνει έκκληση προς άμεση αντιμετώπιση των οξύτατων σχετικών προβλημάτων, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, υφίσταται άμεσος κίνδυνος μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών κράτησης λόγω πραγματικής αδυναμίας των φυλακών αλλά και κίνδυνος εκδήλωσης ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης. Αφορμή για την επιστολή του ανώτερου Εισαγγελικού Λειτουργού αποτέλεσαν αναφορές τόσο του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης όσο και κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών, με τις τελευταίες μάλιστα να φιλοξενούν διπλάσιο αριθμό κρατουμένων από την προβλεπόμενη χωρητικότητα τους.

Ο κ.Γιαννάκης κάνει λόγο επιπλέον για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, οι οποίες δε συνάδουν με τις αρχές της αξίας του ανθρώπου και με τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης και ζητάει την άμεση εκκίνηση λειτουργίας δύο νέων πτερύγων στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, παραμένουν ανενεργές για αδιευκρίνιστους λόγους.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο, «Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, για τη μη πρόσληψη είκοσι σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα και αντ’ αυτού η Πολιτεία νομοθετώντας να ‘εφευρίσκει τρόπους αποσυμφόρησης’ των φυλακών».

Σχόλια