Αντιδρά ο ΔΣΘ για τις αλλαγές στην κατανομή βουλευτικών εδρών

0

Την αντίθεσή του στην εισήγηση του ανωτάτου δικαστηρίου, που επιφέρει αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, με την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων, εκφράζει με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως με το σκεπτικό της εισήγησης δημιουργείται μείζον θέμα ασφάλειας του δικαίου και προκαλείται ρωγμή στις σχέσεις νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, ενώ τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος το εκλογικό σύστημα καθορίστηκε από τη Βουλή με βάση την πάγια νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ψήφισμα καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι όροι των εκλογών δεν μπορούν να αλλάξουν μετά την εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι πολίτες ψήφισαν γνωρίζοντας ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στο εκλογικό μέτρο».

Σημειώνεται ότι το Εκλογοδικείο είχε κάνει δεκτή την ένσταση της Π. Φουντουκίδου, που ζητούσε την καταμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό αποτέλεσμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αλλαγές εδρών βουλευτών σε ορισμένες περιφέρειες.

Σχόλια