Βουλή : Δύο προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων

0

Δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων κατατέθηκαν  στη Βουλή των Ελλήνων, μία από την κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-το αμφιλεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης- και μία από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση [PDF] του επίμαχου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου [PDF] του υπουργείου Δικαιοσύνης, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαιτέρως σοβαρών φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω πρόβλεψης αυστηρότερων κυρώσεων, καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κρίνεται ανεπαρκές μπροστά στις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και απαιτήσεις.

Η πρόταση νόμου της ΝΔ, υπό τον τίτλο “Τροποποιήσεις του ν.927/1979″ [PDF] και άλλες διατάξεις, αν και προβλέπει επίσης αυστηρότερες κυρώσεις, διαφοροποιείται ουσιαστικά από αυτήν των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κυρίως ως προς το ζήτημα των πολιτικών κομμάτων, τα οποία επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά, για τα οποία δεν προβλέπει απαγόρευση της λειτουργίας τους, σε αντίθεση με την πρόταση νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαία Επίτροπος Μαλστορμ εξέφρασε δια του εκπροσώπου της την ανησυχία της για την αύξηση ξενοφοβικών εκδηλώσεων βίας και δήλωσε ότι αναμένει την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας – πλαίσο στο εθνικό δίκαιο με το υπό συζήτηση «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση παρόμοιων φαινομένων».

Επιπλέον εκκλήσεις προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων απευθύνει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο μάλιστα στην ιστοσελίδα του κάνει αναφορά στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, τασσόμενο γενικά υπέρ του, διατυπώνοντας ωστόσο ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με την ευρύτητα κάποιων διατάξεων. Να σημειωθεί τέλος ότι από την ερχόμενη εβδομάδα εκκρεμεί, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το σύνολο των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων αναμένεται να εισαχθεί από κοινού προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν συγκλίσεις.

Σχόλια