Δεκτή η έφεση συμβασιούχων του ΟΤΕ

0

Δεκτή έγινε η έφεση από το Εφετείο Αθηνών συμβασιούχων του ΟΤΕ κατά απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε απορρίψει αγωγή 165 υπαλλήλών του Οργανισμού, στην πλειονότητά τους τηλεφωνητριών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πραγματικός νομικός χαρακτηρισμός μιας εργασιακής σχέσης γίνεται μόνο από τα δικαστήρια, που δεν δεσμεύονται και πρέπει να αγνοούν κάθε νομοθετική επέμβαση που δίνει ψευδή ή αυθαίρετο νομικό χαρακτηρισμό.

Στην υπόθεση των συμβασιούχων, το Εφετείο τονίζει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου απέναντι στους ελληνικούς νόμους, και δέχεται την υποχρέωση εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου από τη στιγμή έκδοσης της σχετικής οδηγίας και όχι από τη λήξη της προθεσμίας συμμόρφωσης της χώρας. Παράλληλα, η δικαστική απόφαση αναδεικνύει το νόμο 2112 του 1920, που απαγορεύει την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως το βασικό νομοθέτημα που καλύπτει τις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας και ως ισοδύναμο με αυτή νομοθετικό μέτρο.

Επίσης, η εφετειακή απόφαση αφήνει να διαφανεί ότι είναι ζήτημα χρόνου να κριθεί και δικαστικά η ανεπάρκεια των νέων νομοθετημάτων για τους συμβασιούχους, καθώς εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σχόλια