Διάκριση της Νομικής – ΑΠΘ σε διαγωνισμό Ποινικού Δικαίου

0

Δύο βραβεία απέσπασε η ομάδα φοιτητών του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποινικού Δικαίου που διεξήχθη στη Χάγη, με συμμετοχή φοιτητών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η ελληνική ομάδα, αν και συμμετείχε για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, κατάφερε να κερδίσει το βραβείο της «Καλύτερης Εισαγγελίας», καθώς και της καλύτερης «Μη Αγγλόφωνης Ομάδας», αφήνοντας πίσω πανεπιστήμια μεγάλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Στην τελική κατάταξη η αποστολή του ΑΠΘ κατέλαβε την 4η θέση σε σύνολο 60 συμμετοχών απ’ όλον τον κόσμο.Η υπόθεση, επί της οποίας διαγωνίστηκαν οι φοιτητές αφορούσε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια εμφύλιας σύρραξης, και συγκεκριμένα κακοποίηση γυναικών και απαγωγή και στρατολόγηση παιδιών.
«Οι φοιτητές, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, προετοιμάστηκαν μήνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ύστερα από κλήρωση, οι ομάδες λαμβάνουν είτε το ρόλο της εισαγγελίας είτε το ρόλο του κατηγορουμένου στην υπόθεση, άρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε ο διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Ιωάννης Ναζίρης, που ανέλαβε και την προετοιμασία της τετραμελούς ομάδας των φοιτητών.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα, η οποία εργάστηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου είναι οι: Στέργιος Αϊδινλής, Ιφιγένεια Ξανθοπούλου, Δάφνη Λίμα και Αλκης Τριανταφυλλίδης. Την προετοιμασία εκτός από τον κ.Ναζίρη ανέλαβε και ο λέκτορας του Τμήματος Νομικής, Κωνσταντίνος Χατζηκώστας.

Σχόλια