Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις αντιρρησιών συνείδησης

0

Πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις διωκόμενων αντιρρησιών συνείδησης στη χώρα μας εντοπίζει η Διεθνής Αμνηστία. Με αφορμή τη νέα δίκη του αντιρρησία συνείδησης Μ.Ε., η οργάνωση καταδικάζει το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων και διώξεων εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης και τις επανειλημμένες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ.Ε. δικάζεται σήμερα στο Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ανυποταξίας και της άρνησης να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, μετά τη σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 5 συλλήψεις ατόμων που αρνούνται τη στράτευση για λόγους συνείδησης. Η οργάνωση επικαλείται τόσο τις θέσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όσο και σχετική Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων αναγνωρίζεται ρητά, ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το δικαίωμα περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας του άρθρου 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση, τη δυσαρέσκειά της για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με τις ως άνω διεθνείς υποχρεώσεις της και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία περί αντίρρησης συνείδησης και την πρακτική τους, με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις, τερματίζοντας αμέσως όλες τις διώξεις, τις ποινές φυλάκισης, τα διοικητικά πρόστιμα και τις διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

 

Σχόλια