Εκδήλωση του ΔΣΘ για τον νόμο περί τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα

0

Την δημιουργία δικτύου παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στον νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, το δίκτυο θα λειτουργήσει πιλοτικά για 8 μήνες και θα χρηματοδοτηθεί. Θα συγκροτηθεί από τις Ενώσεις Καταναλωτών και τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους. Οι δικηγόροι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις διατάξεις του νόμου, ενώ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους και κατά την αρχική διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπει ο 3869/2010.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα προκηρυχθούν 80 θέσεις Ειρηνοδικών, μια και τα Ειρηνοδικεία είναι αρμόδια για τον χειρισμό των υποθέσεων που θα υπαχθούν στο νόμο. Στις σχολές δικαστών θα λειτουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης για τους δικαστικούς λειτουργούς. Επίσης, η γενική γραμματεία Καταναλωτή έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ τη διενέργεια σεμιναρίων στους Δικηγορικούς Συλλόγους για το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή.
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται μπορούν να πληροφορηθούν για τον νόμο, καλώντας την ειδική τηλεφωνική γραμμή της γενικής γραμματείας Καταναλωτή στο 80111 97367, ενώ τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει φυλλάδιο που θα παρουσιάζει απλοποιημένες τις ρυθμίσεις.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς Ειρηνοδικειακά καταστήματα και Ειρηνοδίκες, στους οποίους ανατίθενται νέοι ρόλοι και περισσότερες ευθύνες.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας, Σωτήρης Δρούτσας, ο δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Αποστολάκης, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης και η δικηγόρος πρόεδρος της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, Φωτεινή Αχτσίδου.

Σχόλια