spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΦρένο από το ΣτΕ σε τουριστική επιχείρηση κοντά στο Άγιο Όρος

Φρένο από το ΣτΕ σε τουριστική επιχείρηση κοντά στο Άγιο Όρος

spot_img
spot_img
spot_img

Με την υπ αριθμό 3077/2010 απόφασή του, το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης και την οικοδομική άδεια που επέτρεπε την κατασκευή σε έκταση 23.300 τ.μ. camping και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων με πισίνα στα σύνορα του Αγίου Όρους και ειδικότερα στην περιοχή “”Τζάφα – Κομίτσα”” των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η περιοχή στην οποία ήταν να ανεγερθεί από ιδιώτη τουριστική εγκατάσταση έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, γιατί “”συνδέεται ιστορικά με την διώρυγα του Ξέρξη και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα οποία προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο””. Επιπλέον, στην εν λόγω περιοχή, έχουν, με υπουργική απόφαση, χαρακτηριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα όλα τα μνημεία, οι Μονές, ναοί, τα εξωκλήσια, μετόχια, κελιά κ.λπ. που υπάρχουν ακόμη και εάν είναι σε κατάσταση ερείπωσης.
Παράλληλα, με άλλη υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Αγίου Όρους μέχρι το Δήμο Ιερισσού και την νήσο Αμμολιανή. Κατόπιν συνεκτίμησης των ανωτέρω, το δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη περιοχή που ήταν να ανεγερθεί το τουριστικό συγκρότημα υπάγεται σε διπλό προστατευτικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, για την οικοδόμηση της εν λόγω περιοχής και ειδικά με τουριστικά συγκροτήματα πρέπει, πριν την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας, να προηγηθεί έγκριση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Οι υπουργικές αυτές αποφάσεις – σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ – πρέπει να αποφαίνονται για τις επιπτώσεις του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί, αλλά και για το αν οι δραστηριότητες του έχουν επιπτώσεις στην προστατευόμενη χερσόνησο του Άθου.
Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε εν τέλει ότι τόσο η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, όσο και του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, που προηγήθηκαν της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του 2001 του Πολεοδομικού Γραφείου Αρναίας Χαλκιδικής, είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένες και πρέπει να ακυρωθούν.

spot_img

Lawjobs