ΝΣΚ: Ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

0

Με τη σύσταση μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα μπορεί να εκτελεστεί η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.Α. Μπάνου προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το σημείωμα υφίσταται ευχέρεια της Διοίκησης να ορίσει ή να συστήσει το ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θ’ αναλάβει να συνεχίσει τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών για το μεταβατικό διάστημα, μέχρι τη σύσταση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ως άνω σύσταση μπορεί να γίνει με τα «οργανωτικά μέτρα», τα οποία «διατάσσονται» οι συναρμόδιοι υπουργοί να λάβουν.

Το σημείωμα αναφέρει επίσης, ότι η «κυκλοφορία εκδόσεων» καθώς και «κάθε άλλη δραστηριότητα» απουσιάζουν από το «διατακτικό» της προσωρινής διαταγής και συνεπώς η διακοπή των εκδόσεων και κάθε άλλης δραστηριότητας, η οποία δεν συνιστά «μετάδοση ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής» ή «λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων», διατηρείται και δεν θίγεται από την προσωρινή διαταγή.

Ωστόσο ο κ. Μπάνος επισημαίνει ότι το περιεχόμενο του σημειώματος συνιστά απλή εκτίμηση του περιεχομένου της προσωρινής διαταγής και ότι μόνος αρμόδιος για την αυθεντική ερμηνεία της είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ, προς τον οποίο και προτρέπει τη Διοίκηση να απευθύνει σχετικό αίτημα, προς διευκρίνιση σημείων και αμφιβολιών.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ.Κων. Μενουδάκος, δήλωσε χθες ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες για την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε και πρόσθεσε ότι τα όποια σχόλια και διευκρινίσεις σχετικά με αυτήν δεν προέρχονται από τον ίδιο αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

 

Σχόλια