spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΠεριθώριο 5 ετών για διεκδικήσεις κατά του δημοσίου δίνει το Μισθοδικείο

Περιθώριο 5 ετών για διεκδικήσεις κατά του δημοσίου δίνει το Μισθοδικείο

spot_img
spot_img
spot_img

Το ειδικό δικαστήριο για το ζήτημα των αναδρομικών αποδοχών και φοροαπαλλαγών των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών («Μισθοδικείο») έλαβε μια απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει νέα επιβάρυνση στην οικονομία της χώρας.

Με αυτήν δίδεται η δυνατότητα στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τους πολίτες γενικότερα να διεκδικήσουν πλέον ποσά από το δημόσιο μέσα σε πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι: «Οι πολίτες δικαιούνται να διεκδικούν δικαστικά τις αξιώσεις τους κατά του δημοσίου από μισθούς και συντάξεις μέσα σε πέντε χρόνια και όχι σε δύο, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία. Η σχετική περιοριστική διάταξη κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα.»

«Οι απαιτήσεις των πολιτών κατά του δημοσίου είναι έντοκες, με τον κοινό τόκο υπερημερίας (6-9%) και όχι με 6% όπως προβλέπει η νομοθεσία.»

«Οι απαιτήσεις πολιτών κατά του δημοσίου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια είναι έντοκες από την πρώτη μέρα που κατατίθεται η αγωγή στα δικαστήρια και όχι όπως προβλέπεται σήμερα.»

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από αγωγή του πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Γ. Καφφέ για την εξομοίωση των αποδοχών του από το 1997 έως το 2002, με τις αποδοχές εκείνες του δικαστικού αντιπροσώπου Α τάξης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δηλαδή, μισθολογικές διαφορές συνολικού ποσού 33.220 ευρώ τις οποίες το δικαστήριο του επιδίκασε στον πρωτοδίκη συν τους νόμιμους τόκους.

Με την ίδια απόφαση γίνεται δεκτό ότι οι αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου (και των προέδρων των άλλων δύο μεγάλων δικαστηρίων) δεν μπορεί να υπολείπονται των αποδοχών των προέδρων των δημοσίων οργανισμών, όπως είναι των διοικητών του ΟΤΕ, ΔΕΗ [DEHr.AT] ή των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών. Επομένως, οι αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να αυξηθούν και να προσαρμοστούν στις αποδοχές των διοικητικών οργανισμών, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του εννεαμελούς «Μισθοδικείου» ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (επτά ψήφοι έναντι δύο).

spot_img

Lawjobs