spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΠοινικές διώξεις κατά 5 ένστολων για τον ξυλοδαρμό κρατουμένου στο Α.Τ. Ακροπόλεως

Ποινικές διώξεις κατά 5 ένστολων για τον ξυλοδαρμό κρατουμένου στο Α.Τ. Ακροπόλεως

spot_img
spot_img
spot_img

Αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν στον βασανισμό κρατουμένου, τη συνέργια σε βασανιστήρια και την κατάχρηση εξουσίας βρίσκονται τρεις ειδικοί φρουροί, ένας αστυφύλακας και ένας υπαστυνόμος Β΄ του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως, οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κακοποίησης 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο αλλοδαπός νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, τραυματισμένος στον κορμό και τα άκρα. Για το περιστατικό διενεργείται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απειλούνται με την ποινή της απόταξης.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν σχετικής εντολής του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου, ο νεαρός Χιλιανός διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα, στη γλώσσα του και με χειρονομίες, στον σκοπό του κρατητηρίου του Α.Τ. Ακροπόλεως επειδή δεν λειτουργούσε το καρτοτηλέφωνο που βρισκόταν εκεί. Ο σκοπός όχι μόνο δεν τον διευκόλυνε να τηλεφωνήσει, αλλά τον εξύβρισε, μπήκε στο κρατητήριο, τον χτύπησε δύο φορές στο πρόσωπο και τον οδήγησε έξω από το κρατητήριο, όπου άρχισε να τον χτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του. Ο 30χρονος αντέδρασε σπρώχνοντας τον ειδικό φρουρό στον τοίχο και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει, οπότε και τον ρώτησε γιατί τον χτυπούσε. Ο δεύτερος ειδικός φρουρός έσπευσε τότε να βοηθήσει τον συνάδερφό του και άρχισαν μαζί με τον τελευταίο να χτυπούν τον Χιλιανό με τα χέρια, τα πόδια και τα κλομπ τους. Ένας τρίτος ειδικός φρουρός και ένας αστυφύλακας κατηγορούνται ότι δεν παρενέβησαν για να αποτρέψουν την επίθεση κατά του κρατουμένου ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους, ενώ ο υπαστυνόμος Β΄ κατηγορείται ότι σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του αλλοδαπού για αντίσταση, απόπειρα απόδρασης κρατουμένου, σωματική βλάβη και εξύβριση, παραλείποντας να διερευνήσει ως όφειλε την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι υπαίτιοι αστυνομικοί.
Αναλυτικά, οι δύο ειδικοί φρουροί, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, ο συνάδερφός τους και ο αστυφύλακας, ηλικίας 27 και 23 ετών αντίστοιχα, για απλή συνέργια σε βασανιστήρια και ο 24χρονος υπαστυνόμος Β΄ για κατάχρηση εξουσίας.
Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήλωσε ότι παρόμοιες πράξεις βαρβαρότητας δεν θα γίνουν ανεκτές και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. «Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης.

spot_img

Lawjobs