Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη για την εργασία πτυχιούχων ιατρών από 10 νέα μέλη της ΕΕ

0

Πτυχιούχοι της ιατρικής που προέρχονται από τα 10 νέα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αναφέρει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από εξέταση σχετικής αναφοράς προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της αρμόδιας αρχής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος υγείας σε διπλωματούχους από τα νέα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Έτσι, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, στις περιπτώσεις που το πτυχίο ιατρικής αποκτήθηκε σε κάποιο από τα 10 νέα κράτη – μέλη της ΕΕ και χορηγήθηκε για εκπαίδευση που άρχισε μετά την προσχώρηση των 10 κρατών στην ΕΕ (1/5/2004), ισχύει η αρχή της αυτόματης αναγνώρισης πτυχίων, εάν οι ονομασίες των πτυχίων συμπίπτουν με αυτές της Οδηγίας 19/2001/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε με το ΠΔ 84/86. Εάν όχι, απαιτείται το πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής του κράτους προέλευσης που βεβαιώνει ότι τα πτυχία χορηγήθηκαν ύστερα από εκπαίδευση και πληροί τις προϋποθέσεις του αρθ. 23 της Οδηγίας 93/16/ΕΟΚ.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό απαιτείται, επίσης, στις περιπτώσεις που το πτυχίο ιατρικής χορηγήθηκε για εκπαίδευση που άρχισε πριν την προσχώρηση των 10 κρατών στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται εάν οι ονομασίες των πτυχίων αντιστοιχούν με αυτές της Οδηγίας 19/2001/ΕΚ. Εάν δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό απαιτείται βεβαίωση τριετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στα πτυχία που έχουν χορηγηθεί στην πρώην Σοβιετική Ενωση, στην πρώην Τσεχοσλοβακία και πρώην Γιουγκοσλαβία ή πιστοποιούν εκπαίδευση, που άρχισε στις χώρες αυτές πριν από τις οριζόμενες στις διατάξεις του άρθρου 9 της Οδηγίας 93/16/ΕΟΚ ημερομηνίες, αναγνωρίζονται μόνο εφόσον οι αρμόδιες αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας ή της Τσεχίας, κατά περίπτωση, βεβαιώνουν ότι έχουν την ίδια ισχύ με τα πτυχία, που χορηγούν οι ίδιες, καθώς επίσης, ότι οι κάτοχοί τους έχουν ασκήσει πραγματικώς και νομίμως στις χώρες αυτές το ιατρικό επάγγελμα επί τρία τουλάχιστον έτη κατά την πενταετία που προηγείται της ημερομηνίας εκδόσεως της σχετικής βεβαιώσεως (άρθρο 9 της Οδηγίας 93/16/ΕΟΚ).

Σχόλια