ΣτΕ :Ισχύει η διατήρηση αυθαιρέτων σύμφωνα με το νόμο Τρίτση

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή προσφυγή ιδιώτη που είχε δύο αυθαίρετα στην εκτός σχεδίου περιοχή Χαλικάκι της Αίγινας έκρινε ότι ισχύει η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές που υπόκεινται στο «νόμο Τρίτση» του 1983 (Ν.1337/1983), ο οποίος προέβλεπε ότι όποιος δηλώσει αυθαίρετο το σώζει, πληρώνοντας πρόστιμο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι σύμφωνα με το «νόμο Τρίτση» τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από την 31η Ιανουαρίου 1983 σε εκτός σχεδίου περιοχές δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, αν δεν ενταχθεί πρώτα η περιοχή του αυθαιρέτου στο σχέδιο πόλης. Το αντίθετο, υπογραμμίζει η δικαστική απόφαση, θα είχε ως αποτέλεσμα «την γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων», πράγμα που θα «καθιστούσε αδύνατο ή λίαν δυσχερή τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό» μιας περιοχής, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Η τελική απόφαση, όμως, για την διατήρηση ή όχι των αυθαιρέτων θα παρθεί από την Νομαρχία, αφού ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης καθώς ο «νόμος Τρίτση» θέτει κριτήρια και προϋποθέσεις για την διατήρηση των αυθαιρέτων στις εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμούς, μετά την ένταξή τους στο σχέδιο.

Σχόλια