ΣτΕ: Νόμιμο το «κούρεμα» των ομολόγων

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η διαδικασία “κουρέματος” των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, η οποία έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2012, κινήθηκε μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια νομιμότητας και συνταγματικότητας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ.Κων. Μενουδάκου, απέρριψαν όλες τις αιτιάσεις και τις σχετικές προσφυγές των ομολογιούχων, δεχόμενοι την επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το “κούρεμα”, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής, επικαλούμενοι ταυτόχρονα ευθεία παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας.
Σημειώνεται τέλος, ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των ερχομένων μηνών.

Σχόλια