ΣτΕ: Οριστικό το τέλος της ΕΡΤ – Πλήρες Κείμενο αποφάσεως

0

Όπως σαφώς διατυπώνεται στο «διά ταύτα» της απόφασης [PDF] της Επιτροπής Αναστολών  του ΣτΕ, από την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αναστέλλεται μόνον η διάταξη με την οποία διακόπηκε η εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος (απουσία σήματος στις τηλεοπτικές οθόνες) και διατάσσεται η προσωρινή επαναλειτουργία της πρώην ΕΡΤ. Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο ισχύει, ενώ το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του την ΕΡΤ ως «καταργηθείσα».

Σχετικά με την προσωρινή επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ορίζεται, όπως και στην απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, κ.Κων. Μενουδάκου, ότι θα έχει χρονική διάρκεια η οποία εξαρτάται από τη διαδικασία σύστασης και λειτουργίας του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Την ευθύνη για τη δημιουργία του μηχανισμού, ώστε η κρατική ραδιοτηλεόραση να εκπέμψει πρόγραμμα έστω και προσωρινά, το Δικαστήριο αναθέτει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου αλλά και στον ειδικό διαχειριστή που έχει οριστεί στην ΕΡΤ για τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Κρίσιμες είναι οι αποσαφηνίσεις της Επιτροπής Αναστολών για το πότε και πώς πρέπει να επαναλειτουργήσει προσωρινά η κρατική ραδιοτηλεόραση καθώς στην απόφαση γίνεται λόγος «για αναγκαίο προσωπικό και αναγκαίο πρόγραμμα» και επαναλειτουργία «στον συντομότερο δυνατό χρόνο». Μάλιστα το Δικαστήριο αναφέρει ότι αυτεπάγγελτα θα επανέλθει και θα ελέγξει αν η απόφασή του έχει εφαρμοστεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Οι πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών, υπό την προεδρία του κ. Κων. Μενουδάκου αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι το «μαύρο» στις οθόνες με τη διακοπή της εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος «προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι παύει, έστω και προσωρινά, να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία της εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και διαδικτυακών υπηρεσιών». Ενα μέλος του Δικαστηρίου, η σύμβουλος του ΣτΕ κ. Μαρία Καραμανώφ, διατύπωσε αντίθετη άποψη, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υποστήριξε ότι «η κατάργηση της ΕΡΤ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν μπορεί να θεραπευθεί και ως εκ τούτου πρέπει να ανασταλεί το σύνολο της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Σχόλια