ΣτΕ: Προσφυγές κατά μεταβιβάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι των Δήμων Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρκιζας και Λαμίας, ζητώντας την ακύρωση, ως παράνομων και αντισυνταγματικών, των πράξεων μεταβίβασης της περιοχής Μικρό Καβούρι και των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα τέσσερις δημότες του Δήμου Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρκιζας προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι ότι η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του ΕΟΤ στη θέση Μικρό Καβούρι προσκρούει στα άρθρα 1, 5, 24, 25, 26 και 43 του Συντάγματος, καθώς και σ’ ένα πλέγμα σχετικών νομοθετικών διατάξεων (1737/1984,1558/1985,1734/1987 και 3986/2011). Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η επίμαχη έκταση, ως δασική έκταση, δεν μπορεί να εκποιηθεί, αφού το Σύνταγμα προστατεύει το αναπαλλοτρίωτο των δημόσιων, κοινόχρηστων πραγμάτων, ενώ επιπλέον δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αποχαρακτηρισμού της. Τέλος, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, η επίμαχη μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής, όπως και εν προκειμένω έγινε.

Όσον αφορά την προσφυγή των κατοίκων της Λαμίας, επικαλούνται επίσης αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών στο ΤΑΙΠΕΔ, ισχυριζόμενοι ότι η σχετική συνταγματική απαγόρευση δεν αφορά μόνο την πηγή ή τις πηγές «ως ρέον ύδωρ αλλά και την αναγκαία για τη λειτουργία της πηγής έκταση, δηλαδή όλο το μεταβιβαζόμενο κτήμα» των ιαματικών πηγών.

Σχόλια