ΣτΕ: Συνάντηση του Προέδρου με τον επικεφαλής της Task Force

0

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ.Μενουδάκο είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) Horst Reichenbach, προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης και τα μέτρα προς αποσυμφόρηση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Μενουδάκος ενημέρωσε τον κ.Reichenbach για το σύνολο των ληφθέντων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που εισάγονται στο ΣτΕ (αύξηση παραβόλων κλπ.), σημειώνοντας ότι ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων μειώθηκε κατά 10%, καθώς υπήρξαν έντονοι ρυθμοί δημοσίευσης αποφάσεων απ’ όλα τα Τμήματα του Δικαστηρίου. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ.Μενουδάκος, η στάση του ελληνικού Δημοσίου στερεί το νόημα των προσπαθειών των δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ, αφού όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των αναιρέσεων κατά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων.

Η αιτία για την άσκηση πλήθους αβάσιμων αναιρέσεων και εφέσεων από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου εντοπίζεται, κατά τον πρόεδρο του ΣτΕ, στο ότι το Δημόσιο και οι ΟΤΑ δεν επιβαρύνονται με την καταβολή παραβόλου. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό απασχόλησε και την τελευταία Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ κατά την οποία τέθηκε ο προβληματισμός εάν πρέπει να προταθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία να προβλέπει την επιβολή χρηματικού προστίμου σε βάρος του Δημοσίου, στις περιπτώσεις καταθέσεων αβάσιμων αναιρέσεων και εφέσεων επί λυμένων οριστικά και αμετάκλητα νομικών ζητημάτων.

Σχόλια