Στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων

0

Στη Βουλή κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση τη δική της πρόταση νόμου (PDF) περί «καταπολέμησης εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». Στην αιτιολογική έκθεση  (PDF)  της πρότασης νόμου γίνεται λόγος για ανεπάρκεια του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, οι διατάξεις του οποίου κρίνονται ανενεργές, ατελέσφορες και θεσπισμένες προς εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών μιας άλλης εποχής. Γίνεται ακόμα αναφορά σε «πλημμελή ανταπόκριση των Αρχών» και «διοικητικές πρακτικές που αγνοούν τις διεθνείς συστάσεις σχετικά με τα ρατσιστικά φαινόμενα βίας».

Στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων:

· Άσκηση ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπαγγέλτως, ενώ η καταδίκη θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

· Θεσπίζεται ως παρεπόμενη ποινή, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμελήματα στις περιπτώσεις καταδίκης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.

· Ορίζεται η ευθύνη και προβλέπονται κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.

· Προβλέπεται πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων και ειδικότερα, προστασία από απέλαση και κράτηση θυμάτων και μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, από τη στιγμή της καταγγελίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση ή τη θέση στο αρχείο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την ως άνω πρόταση νόμου διαμορφώνεται ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, η ανάγκη του οποίου ήταν επιβεβλημένη από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και από την πάγια υποχρέωση σεβασμού των συνταγματικών επιταγών για προστασία της ανθρώπινης αξίας και απαγόρευση των διακρίσεων.

Σημειώνεται τέλος, ότι σχετική πρόταση νόμου (PDF)  κατέθεσε και το κόμμα “Χρυσή Αυγή” υπό τον τίτλο “Αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας λόγω λαθρομετανάστευσης και διαφύλαξη της εθνικής μνήμης”,η οποία κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από τις υπόλοιπες τρεις σχετικές προτάσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ), εντοπίζοντας το πρόβλημα στα αυξανόμενα κύματα λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα και επικεντρώνοντας κυρίως στην πρόβεψη αυστηρών ποινών για τους παράνομους μετανάστες.

Σχόλια