spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΑπέρριψε το δικαστήριο αγωγή μπλογκερς κατά της “Huffington Post”

Απέρριψε το δικαστήριο αγωγή μπλογκερς κατά της “Huffington Post”

spot_img
spot_img
spot_img

Απορριπτική ήταν η απάντηση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης προς τους περίπου 9.000 μπλογκερ που δημοσίευαν κείμενα για την ιστοσελίδα της εφημερίδας The Huffington Post. Οι μπλογκερ είχαν ασκήσει ομαδική αγωγή διεκδικώντας το ένα τρίτο των 315 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση της εφημερίδας στην AOL.

Η αγωγή είχε ασκηθεί τον Απρίλιο και ήταν έμπνευση του ακτιβιστή και μπλογκερ Jonathan Tasini, ο οποίος είχε δημοσιεύσει πάνω από 200 στήλες στην εφημερίδα πριν λάβει χώρα η εξαγορά από την εταιρεία AOL. Το δικαστήριο απέρριψε την ομαδική αγωγή κρίνοντας ότι οι μπλόγκερ γνώριζαν ότι η δημοσίευση των άρθρων τους θα γινόταν χωρίς χρηματική αποζημίωση.

«Κανείς δεν υποχρέωσε τους ενάγοντες να δώσουν τη δουλειά τους για δημοσίευση στην εφημερίδα Huffington Post. Οι ίδιοι οι ενάγοντες μάλιστα παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν καμία προσδοκία χρηματικής αποζημίωσης. Οι ενάγοντες διαπραγματεύθηκαν με την εναγόμενη εφημερίδα την δημοσίευση των άρθρων τους τελώντας σε πλήρη γνώση των γεγονότων αυτών και μην έχοντας καμία άλλη προσδοκία πέραν της δημοσίευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η αρχή της καλής πίστης δεν επιτρέπει να μεταβληθεί η ερμηνεία των αρκετά ξεκάθαρων όρων της συμφωνίας μεταξύ των μερών», ήταν το σκεπτικό του δικαστή.

Παρά την αρνητική απάντηση του δικαστηρίου, η αγωγή επανέφερε στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα τα οποία απασχολούν την νομολογία, αλλά και την κοινή γνώμη. Όπως ανέφερε ο Tasini, σκοπός κατάθεσης της αγωγής δεν ήταν τόσο η χρηματική ικανοποίηση των 9.000 μπλογκερ που στήριζαν με τα άρθρα τους την ιστοσελίδα, όσο η κινητοποίηση των μπλόγκερ παγκοσμίως προς τη διεκδίκηση χρηματικών αποζημιώσεων για τη δουλειά που κάνουν συστηματικά προς όφελος των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Πρακτικά, λοιπόν, η αγωγή έφερε στην επιφάνεια ένα ερώτημα που είναι επιτακτικότερο από ποτέ: μέχρι πότε θα γίνεται ανεκτή η εκμετάλλευση της δουλειάς των μπλόγκερ από τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ιδίως σε μία εποχή που τα όρια μεταξύ blogging και δημοσιογραφίας συγχέονται ολοένα περισσότερο.

spot_img

Lawjobs