spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΈκθεση ανεξάρτητου Βρετανού εμπειρογνώμονα για το σύστημα απονομής copyright

Έκθεση ανεξάρτητου Βρετανού εμπειρογνώμονα για το σύστημα απονομής copyright

spot_img
spot_img
spot_img

Την απλοποίηση των διαδικασιών απονομής πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Richard Hooper, στον οποίο η βρετανική κυβέρνηση είχε αναθέσει από το Νοέμβριο την αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος. Αξιοποιώντας δεδομένα και γνώμες φορέων πνευματικών δικαιωμάτων από τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, ο Hooper κατέληξε ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος, γεγονός που θα βοηθήσει και στην τόνωση της βρετανικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, ο εμπειρογνώμονας, πρώην Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας της ραδιοτηλεόρασης Ofcom, πρότεινε την δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης, στην οποία θα είναι καταχωρημένες όλες οι πληροφορίες περί copyright τις οποίες παρέχουν οι φορείς των αντίστοιχων δικαιωμάτων και οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω Διαδικτύου. Το φιλόδοξο σχέδιο με την ονομασία “Digital Copyright Exchange” θα δώσει ώθηση –σύμφωνα με τον Hooper- στην ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας και της βρετανικής οικονομίας. «Ένα τέτοια σχέδιο θα οδηγήσει προς τα εμπρός την ανάπτυξη σε όλες τις επιχειρήσεις του τεχνολογικού και πολιτιστικού τομέα της χώρας. Επιπλέον, αν τα ΜΜΕ κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την ενθάρρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών μέσω συντονισμένου συστήματος απονομής copyright, τότε θα είναι ευκολότερο και στην πολιτική εξουσία να συντονίσει τις κινήσεις της κατά των προσβολών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», ανέφερε ο Hooper.
Μία από τις μαρτυρίες που έλαβε υπόψη του ο εμπειρογνώμονας στη διάρκεια της έρευνας είναι η πραγματική υπόθεση του Μουσείου “Victoria and Albert”, που αναζητούσε τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων για συγκεκριμένες φωτογραφίες τις οποίες χρησιμοποιούσε στο πλαίσιο μίας έκθεσης. Ελλείψει μίας ψηφιακής βάσης δεδομένων οι υπεύθυνοι του Μουσείου χρειάστηκαν περίπου 125 εργάσιμες μέρες και δαπάνησαν 14.000 λίρες, προκειμένου να εντοπίσουν τους δικαιούχους των δικαιωμάτων και να τους καταβάλλουν την προβλεπόμενη αποζημίωση για τη σχετική χρήση. Παρόμοια εμπόδια είχε συναντήσει και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός της Σκωτίας, όταν αναζητούσε τους δικαιούχους για πνευματικά δικαιώματα πάνω σε γραπτά κείμενα, τα οποία ήθελε να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα. «Η διαδικασία απονομής δικαιωμάτων copyright είναι σύνθετη και πολύπλοκη και δυσνόητη για την πλειονότητα των ατόμων που εργάζονται στην εκπαίδευση», σχολίασε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Οργανισμού, αφού αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με συνολικά εννέα δικαιούχους για την προσήκουσα αποζημίωση.

Ο Hooper παραδίδοντας την έκθεσή του σχολίασε ότι θέτει τις βάσεις για δημόσιο διάλογο πάνω στην θεσμοθέτηση μιας ενιαίας βάσης με πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν οι επιχειρήσεις και άλλοι φορείς κατά το πρότυπο του “Digital Copyright Exchange”. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, να εισηγηθεί ο ίδιος τη δημιουργία αυτής της βάσης ή μίας παρόμοιας με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων.

 

spot_img

Lawjobs