spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕπίθεση χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες της Πολωνίας ως διαμαρτυρία κατά της ACTA

Επίθεση χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες της Πολωνίας ως διαμαρτυρία κατά της ACTA

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόκειται για τη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπογράψει την Πέμπτη.

Ειδικότερα, επίθεση δέχθηκαν οι ιστοσελίδες του Πρωθυπουργού, της Βουλής και διαφόρων Υπουργείων. Η κυβέρνηση είχε λάβει προειδοποιητικά μηνύματα πριν την επίθεση. Μετά την επίθεση αναρτήθηκε το παρακάτω μήνυμα από χρήστη του Twitter με το όνομα @AnonymousWiki: «Αγαπητή κυβέρνηση της Πολωνίας, θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τη λειτουργία των κυβερνητικών ιστοσελίδων μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου. Μην υπογράψεις τη συνθήκη ACTA Έχουμε στα χέρια μας αρχεία για πολλούς Πολωνούς αξιωματούχους. Αν υπογράψετε την ACTA, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Pawel Gras επέμεινε ότι η αργή απόδοση των κυβερνητικών ιστοσελίδων οφειλόταν όχι σε κακόβουλη επίθεση, αλλά σε έντονο ενδιαφέρον του κοινού που επισκεπτόταν μαζικά την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού. Η δήλωση αυτή έγινε περίγελος και σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από τους χρήστες κοινωνικών δικτύων.

Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της χώρας Michael Boni σχολίασε ότι ίσως η κυβέρνηση έπρεπε να συνομιλήσει λίγο παραπάνω με το κοινό, πριν αποφασίσει την υπογραφή της συμφωνίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος κινδυνολογίας, καθώς η υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας δεν συνεπάγεται καμία τροποποίηση των πολωνικών νόμων, ούτε κάποιο περιορισμό των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου.

Η συμφωνία ACTA έχει μέχρις στιγμής κυρωθεί από τις ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Μαρόκο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα. Στόχος της διεθνούς συμφωνίας είναι η καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας στις χώρες που μετέχουν σε αυτήν. Η επίτευξη αυτού του στόχου διέρχεται μέσα από τον συμβατικό ορισμό διεθνών προϋποθέσεων (standards) για την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright infringement). Επικριτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι θα θέσει περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο και θα ανοίξει το δρόμο προς μεγαλύτερη λογοκρισία.

 

spot_img

Lawjobs