spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θεμελιώδες δικαίωμα για τους πολίτες η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θεμελιώδες δικαίωμα για τους πολίτες η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

spot_img
spot_img
spot_img

Με 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές έκαναν δεκτό τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τρίτη ανάγνωση και με τη διαδικασία της συναπόφασης, το νέο πακέτο ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες, βασική αιχμή του οποίου αποτελεί η αντιμετώπιση του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων (file sharing).
Το Κοινοβούλιο συμφώνησε σε ένα κείμενο που ξεχωρίζει για ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο. Αφενός, αναφέρει για πρώτη φορά τη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα. «Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν θα αγνοηθούν και δεν θα καταπατηθούν», δήλωσε η εισηγήτρια, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών, Κατρίν Τροτμάν. Αφετέρου, εισάγει μια, χλιαρή κατά πολλούς, πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες του Ίντερνετ που προβαίνουν σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων θα αποσυνδέονται από την εταιρία που τους παρέχει σύνδεση στο Διαδίκτυο, αλλά αυτό θα γίνεται αφού περάσουν πρώτα από μια «δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία». Το πρόβλημα είναι πως οι έννοιες «δίκαιη και αμερόληπτη» αναφέρονται χωρίς περαιτέρω επεξήγηση για το πώς θα γίνουν πράξη. Εξίσου αόριστη είναι και η επισήμανση ότι περιορισμοί πρόσβασης μπορεί να επιβληθούν σε χρήστη μόνο «εφόσον είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή».
Το νέο τηλεπικοινωνιακό κανονιστικό πακέτο περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, όπως:
1. Κατοχύρωση του δικαιώματος των Ευρωπαίων καταναλωτών να αλλάζουν, σε μία εργάσιμη ημέρα, εταιρία σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας το παλιό τους νούμερο (ο σημερινός μέσος όρος είναι 7,5 και 8,5 ημέρες αντίστοιχα).
2. Ρητή πρόβλεψη στα συμβόλαια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για το μίνιμουμ ποιοτικά επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και για αποζημίωση και επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση που το επίπεδο αυτό δεν επιτευχθεί.
3. Μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών από υποκλοπές και ανεπιθύμητα μηνύματα (spam).
4. Επιτάχυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς.
6. Δημιουργία ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τις τηλεπικοινωνίας (Body of European Regulators for Electronic Communications –BEREC).
7. Εναρμόνιση της διαχείρισης του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012.
Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να ενσωματώσουν τους καινούργιους κανόνες στο εθνικό δίκαιό τους μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη θεσπίσει ρυθμίσεις για τον περιορισμό του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων, ενώ άλλες, όπως η Βρετανία, τις προωθούν αυτή την περίοδο. Στη Γηραιά Αλβιόνα η λήψη τεχνικών μέτρων σε βάρος όσων μοιράζονται παράνομα αρχεία στο Διαδίκτυο συμπεριλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Οικονομία, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι ότι 16.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών κατά του νομοσχεδίου. Την κατηγορηματική αντίθεσή της προς το συγκεκριμένο μέτρο έχει εκφράσει και η βρετανική Ένωση Εταιριών Παροχής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISPA).

spot_img

Lawjobs