spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΓερμανία: Ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης για λόγους περικοπής δαπανών

Γερμανία: Ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης για λόγους περικοπής δαπανών

spot_img
spot_img
spot_img

Συγκεκριμένα, τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Έσσης, της Νότιας Βεστφαλίας, της Μπάντεν-Γουτεμβέργης και του Μέκλενμπεργκ-Φορπόμερν έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον για εφαρμογή του προγράμματος, και τα υπόλοιπα έντεκα αναμένεται να ακολουθήσουν. Το πρόγραμμα –θεσμοθετημένο με νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2011- θα αφορά τόσο κατάδικους, όσο και υπόδικους και απολυθέντες -στο βαθμό που χρήζουν ακόμη επιτήρησης-, ενώ ο κεντρικός σταθμός παρακολούθησης θα είναι τοποθετημένος στο Μπαντ Βίλμπελ, χωριό της Έσσης, και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η Έσση υπήρξε το πρώτο κρατίδιο που δέκα χρόνια πριν πειραματίστηκε για πρώτη φορά με την χρήση του βραχιολιού παρακολούθησης. Το κρατίδιο της Μπάντεν-Γουτεμβέργης ακολούθησε σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τον εγκλεισμό χιλιάδων ατόμων στις φυλακές. Ενδεικτικά, το κόστος συντήρησης ενός φυλακισμένου είναι κατά προσέγγιση 400.000 χιλιάδες δολάρια ανά έτος, ενώ το κόστος ενός ατομικού βραχιολιού μόλις 10.000 δολάρια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε και άλλη παράμετρο στην εξίσωση: όσο περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το βραχιολάκι παρακολούθησης ως εναλλακτική έκτιση ποινής, τόσο θα μειώνεται το κόστος, αφού η εταιρεία που τα κατασκευάζει κοστολογεί το πακέτο φτηνότερα.

Ανάλογα μέσα χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παραδείγματος χάριν στη Σουηδία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο στο Ην. Βασίλειο αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται με αυτό τον τρόπο γύρω στα 60.000 άτομα, ενώ στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στις 100.000 άτομα. Τα βραχιόλια παρακολούθησης έλαβαν δημοσιότητα αφενός το 2009, όταν σουηδικό δικαστήριο διέταξε τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι να φορέσει ένα κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον περιορισμού στην αυστριακή πόλη Γκστάαντ, κι αφετέρου πριν λίγους μήνες, όταν υποχρεώθηκε να φορέσει ένα στην πολύκροτη υπόθεση ο τότε κατηγορούμενος Ντομινίκ Στρος-Καν.

 

spot_img

Lawjobs