spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΟ ιδρυτής του παγκόσμιου ιστού, μάχεται για τον εκδημοκρατισμό του διαδικτύου

Ο ιδρυτής του παγκόσμιου ιστού, μάχεται για τον εκδημοκρατισμό του διαδικτύου

spot_img
spot_img
spot_img

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ιδρυτής πριν από 25 χρόνια του “παγκόσμιου ιστού” (world wide web) ο οποίος σήμερα είναι πιο γνωστός ως ο “Πατέρας του ίντερνετ”, προειδοποιεί, ότι το Ίντερνετ βρίσκεται υπό απειλή, καθώς κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν να σπάσουν το δίχτυ ασφαλείας και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα ηνία του Παγκόσμιου Ιστού, παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των χρηστών του.     

Ο Μπέρνερς Λι, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων Διευθυντής της Κοινοπραξίας “World Wide Web” η οποία χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του διαδικτύου, ζήτησε το περασμένο Σάββατο την υπογραφή “Διακήρυξης Δικαιωμάτων” των χρηστών του Internet, ως αναγκαίου μέσου προστασίας των δικαιωμάτων όλων των χρηστών, με στόχο να δημιουργηθούν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των χρηστών του.

Σε ομιλία του στο Φεστιβάλ “The Web We Want on the Future” που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, o Μπέρνερς Λι διατύπωσε τον προβληματισμό του αναφορικά με τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει μία εταιρεία η οποία θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε χρήστης, ενώ επίσης τόνισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει η δυνατότητα των κυβερνήσεων να μπλοκάρουν τους πολίτες από ιστοσελίδες που αντίκεινται στην κυβερνητική πολιτική. Επίσης, ζήτησε δημόσια τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής Magnae Cartae, με αυξημένες εγγυήσεις για την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής και ελευθερίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των χρηστών έχουν αυξηθεί μετά την αποκάλυψη λόγω διαρροών του Σνόουντεν, ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε μαζικά την online δραστηριότητα των πολιτών της.

Παρ’ όλα αυτά, δικαστική απόφαση που θα επέτρεπε στους χρήστες του Διαδικτύου να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης, όπως τη Google, να αφαιρεί συνδέσεις που δίνουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενη δραστηριότητα των χρηστών, το λεγόμενο “δικαίωμα στη λήθη”, έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο λογοκρισίας.

spot_img

Lawjobs