spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΥποκλοπή στοιχείων 45.000 χρηστών του Facebook

Υποκλοπή στοιχείων 45.000 χρηστών του Facebook

spot_img

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ένας νέος τύπου κακόβουλου λογισμικού worm χρησιμοποιήθηκε προσφάτως για την υποκλοπή 45.000 λεπτομερειών σύνδεσης των χρηστών στους λογαριασμούς τους (username, password κλπ).

Το worm Ramnit ανακαλύφθηκε από ειδικούς στα εργαστήρια της εταιρείας Seculert, κυκλοφορεί όμως στο διαδίκτυο από το 2010 και χρησιμοποιείται συχνά για την υποκλοπή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς. «Υποψιαζόμαστε ότι οι χάκερ πίσω από το Ramnit χρησιμοποιούν τα κλεμμένα στοιχεία για να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων στο Facebook και να στέλνουν το κακόβουλο λογισμικό στους φίλους των θυμάτων, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλεια δράσης του ιού. Οι δράστες ηλεκτρονικού εγκλήματος συνήθως εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε λογαριασμούς διάφορων ιστοσελίδων», έγραφε η ανακοίνωση της Seculert.

Οι περισσότεροι χάκερ προτιμούν να επιτίθενται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διότι φυλάσσουν προσωπικά δεδομένα για μεγάλο αριθμό χρηστών. Κατ’ επέκταση το κακόβουλο λογισμικό νέας γενιάς αναπτύσσεται με στόχο τα κοινωνικά δίκτυα. «Φαίνεται ότι οι σοβαροί χάκερ πλέον πειραματίζονται για να αντικαταστήσουν τα παλιομοδίτικα spam mail με έξυπνα worms κοινωνικών δικτύων. Όπως δείχνει το περιστατικό με τη διαρροή στοιχείων 45.000 χρηστών, η δύναμη των κοινωνικών μέσων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, αν πέσει σε λάθος χέρια», συνέχισε μέλος της εταιρείας Seculert.

Από την πλευρά του το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας το συμβάν και συνιστώντας στους χρήστες να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους προγράμματα προστασίας από ιούς του διαδικτύου. «Την προηγούμενη εβδομάδα ειδοποιηθήκαμε από ειδικούς στη διαδικτυακή ασφάλεια ότι ένα μέρος των πληροφοριών κάποιων μελών μας διέρρευσε εξαιτίας ενός worm. Η ομάδα του Facebook που ασχολείται με τα συστήματα ασφαλείας ερεύνησε το συμβάν και -παρότι οι περισσότερες πληροφορίες που διέρρευσαν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα – έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση της προστασίας στους λογαριασμούς των θυμάτων. Για μεγαλύτερη ασφάλεια συνιστούμε σε όλους τους χρήστες να αποφεύγουν να κάνουν κλικ πάνω σε άγνωστα links και να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα στους διαχειριστές του Facebook», έγραφε η ανακοίνωση.

spot_img

Lawjobs