ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΑνακοίνωση της ΕΕ για τα μέτρα περιορισμού εισόδου Ευρωπαίων μεταναστών στην Ελβετία

Ανακοίνωση εξέδωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον, σε σχέση με την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ελβετία. Με την απόφαση αυτή η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει σχετική ρήτρα και να περιορίσει την είσοδο μεταναστών από την ευρωζώνη και για το επόμενο έτος.

Η Κ.Άστον εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση, υπογραμμίζοντας την σημασία που αποδίδει η Ένωση στην ελεύθερη κίνηση προσώπων στις ευρύτερες σχέσεις της με την Ελβετία. «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα από την ελβετική κυβέρνηση έρχονται σε αντίθεση με την συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, καθώς εισάγουν διαφοροποιήσεις μεταξύ ομάδων κρατών-μελών. Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στο γενικότερο πλαίσιο των σχέσεών της με την Ελβετία. Τα μέτρα αυτά απαξιώνουν τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει η ελευθερία μετακίνησης προσώπων για τους πολίτες τόσο της Ελβετίας όσο και της Ένωσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.