spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΑρταμάν: «Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη σύλληψη του Κάρατζιτς»

Αρταμάν: «Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη σύλληψη του Κάρατζιτς»

spot_img

Η πρώην εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Φλοράνς Αρτμάν κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τη σύλληψη στο Βελιγράδι το 2004 του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς παρά το γεγονός ότι οι σερβικές αρχές ήταν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο.
Η Αρτμάν, η οποία είχε μιλήσει και στο παρελθόν για το θέμα, μιλώντας στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου αναφέρει ότι το Δικαστήριο της Χάγης πληροφορήθηκε ότι τον Ιανουάριο του 2004 ο Κάρατζιτς διέμεινε στο Βελιγράδι ώστε να υποβληθεί σε εγχείρηση.
«Ενημερώσαμε τις αρχές στη Σερβία, τους παραδώσαμε τη διεύθυνση. Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία έλεγχαν την αστυνομία ήταν έτοιμα να τον συλλάβουν και επικοινώνησαν με τη Γαλλία, ώστε να τον μεταφέρουν στη Χάγη, αλλά επενέβησαν οι Αμερικανοί και σταμάτησαν την επιχείρηση», είπε η Φλοράνς Αρτμάν.
Τόνισε ακόμη ότι, λίγες μέρες αργότερα, ο Κάρατζιτς εντοπίστηκε σε περιοχή στα σύνορα Βοσνίας – Σερβίας, όπου διέμεινε για ανάρρωση. Η πληροφορία προωθήθηκε στη διοίκηση της SFOR, της δύναμης σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και λίγες ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο απογειώθηκε και πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή προειδοποιώντας ουσιαστικά τον Κάρατζιτς.
«Υπήρξαν τρεις προσπάθειες σε 12 χρόνια. Αλλά ήταν μόνο παραστάσεις», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, ο τότε ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πάντι Άσνταουν, συναντήθηκε με τον Κάρατζιτς στα τέλη του 2004.
Την Πέμπτη η απερχόμενη εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε έθεσε στη Σερβία τελεσίγραφο για την παράδοση στο δικαστήριο του επίσης καταζητούμενου Μλάντιτς μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ότι θα εκφράσει αμφιβολίες για την ομαλή συνεργασία Σερβίας-ICTY, γεγονός που ενδέχεται να βάλει «σημαντικά εμπόδια» στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

spot_img

Lawjobs