spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΒρετανία: Πρόταση σύστασης διαιτητικής αρχής σε περιπτώσεις συκοφαντίας από δημοσιογράφους

Βρετανία: Πρόταση σύστασης διαιτητικής αρχής σε περιπτώσεις συκοφαντίας από δημοσιογράφους

spot_img
spot_img
spot_img

Μία τολμηρή πρόταση κατέθεσε ομάδα δικηγόρων, ακαδημαϊκών και οργανώσεων υπέρ της ελευθερίας του τύπου στον ανακριτή Leveson, που διευθύνει την ομώνυμη έρευνα για το σκάνδαλο υποκλοπών από δημοσιογράφους της News of the World. Η πρόταση αναμορφώνει το καθεστώς των ΜΜΕ και προβλέπει την ίδρυση οργάνου διαιτησίας που θα επεξεργάζεται αιτήματα πολιτών σε περίπτωση υποκλοπής ή συκοφαντίας από δημοσιογράφους.

Την πρωτοβουλία οργάνωσης των νομικών προς υποβολή της πρότασης είχε ο δικηγόρος Hugh Tomlinson, ο οποίος στηρίχθηκε πάνω στην αρχική ιδέα του νομικού συμβούλου της εφημερίδας Times, Alastair Brett. Σύμφωνα με την πρόταση, σκόπιμο είναι να συσταθεί μία ανεξάρτητη αρχή με την επωνυμία “Media Standards Authority-MSA”, η οποία θα λειτουργεί σαν διαιτητικό όργανο για αιτήματα-παράπονα πολιτών σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης ή παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών τους δεδομένων από δημοσιογράφο. Η διαιτησία θα είναι υποχρεωτικό προστάδιο της εισαγωγής σε δίκη και τα μέρη θα μπορούν να ζητήσουν δικαστική προστασία, αν δεν τους ικανοποιεί η απόφαση της αρχής.

«Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τους ανθρώπους να ζητήσουν μόνοι τους διαιτητή, συνεπώς πρέπει με κάποιο τρόπο να συστήσεις ένα διαιτητικό όργανο που θα επεξεργάζεται σε πρώτη φάση τα παράπονά τους. Το όργανο αυτό δεν θα είναι εποπτικό. Για να δημιουργηθεί απαιτείται τροποποίηση της νομοθεσίας περί συκοφαντικής δυσφήμισης και προσωπικών δεδομένων», σχολίασε για την πρότασή του ο Tomlinson.

Η Αρχή MSA, θα ορίζει επίσης και αποζημίωση σε περίπτωση που από τη διαιτητική διαδικασία διαπιστωθεί ότι το δημοσίευμα του δημοσιογράφου προκάλεσε ηθική ή περιουσιακή βλάβη στον θιγόμενο πολίτη. Μέλη της Αρχής θα μπορούν να γίνουν μπλόγκερς και δημοσιογράφοι ηλεκτρονικών περιοδικών, οι οποίοι θα διέπονται από  έναν κοινό κώδικα δεοντολογίας, που θα εκπονήσει η Αρχή. Η υποχρεωτική διαιτησία θα αφορά μόνο τους δημοσιογράφους-μέλη της αρχής, ενώ το δικαίωμα σε δικαστική προστασία θα παραμένει άθικτο, σε περίπτωση που η διαιτητική απόφαση δεν ικανοποιήσει και τα δύο μέρη.

Η ιδέα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί επαρκώς, αλλά το γενικό της πλαίσιο ευθυγραμμίζεται και με τις προτάσεις του ίδιου του Leveson, o οποίος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο της διαιτησίας ως προηγούμενου σταδίου της προσφυγής στα δικαστήρια. Το πόρισμα Leveson αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βρετανία, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στη νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από την άσκηση της δημοσιογραφίας.

 

spot_img

Lawjobs