spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΔιάσταση απόψεων Ευρωκοινοβουλίου – Κομισιόν για την ποινικοποίηση της υποκίνησης σε τρομοκρατικές...

Διάσταση απόψεων Ευρωκοινοβουλίου – Κομισιόν για την ποινικοποίηση της υποκίνησης σε τρομοκρατικές ενέργειες

spot_img

Ευρωβουλευτές και βουλευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα σχέδια επανεξέτασης της απόφασης πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση κάθε δημόσιας υποκίνησης σε τρομοκρατικές πράξεις.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην έλλειψη σαφήνειας κάποιων όρων και στην απουσία μιας ρήτρας διασφάλισης.

Η νομοθετική πρόταση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιδιώκει να εναρμονίσει το κοινοτικό πλαίσιο απόφασης με τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνοντας την ποινικοποίηση «της δημόσιας υποκίνησης για τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων», «της στρατολόγησης σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και «της εκπαίδευσης σε τρομοκρατικές πράξεις».

«Η τρομοκρατία είναι ένας όρος ιδιαίτερα ευμετάβλητος ειδικά σε μια εποχή, όπου το διαδίκτυο προσφέρει στην τρομοκρατία μια θέση στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε η εισηγήτρια της συζήτησης Ροζελίν Λεφρανσουά και πρόσθεσε, «η πρόταση δε δίνει περιθώρια για τον ακριβή ορισμό της παραβατικής συμπεριφοράς. Πού σταματάει η ελευθερία της έκφρασης; Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη διατύπωση, μια ρήτρα διασφάλισης που να εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτά τα στοιχεία λείπουν από τη συνταγή της Κομισιόν».

«Χρειάζεται μια συνεχής δημοκρατική συζήτηση για να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελευθερίας», τόνισε ο συντονιστής σε θέματα αντιτρομοκρατίας της ΕΕ, Ζιλ ντε Κερσόβ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υποεπιτροπής για θέματα τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι «πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό μας οπλοστάσιο ώστε να διευρυνθεί η καταδικαστική ικανότητα ορισμένων εγκληματικών συμπεριφορών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να χαράξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή στην γκρίζα περιοχή μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Και ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η προτεινόμενη επανεξέταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς «η έννοια της δημόσιας υποκίνησης είναι πολύ δύσκολο να οριστεί».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η πρόταση περιέχει «ξεκάθαρους ορισμούς και δίνει όλη την απαραίτητη πρώτη ύλη» για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο του κάθε κράτους μέλους.

spot_img

Lawjobs