spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παρατεταμένη προφυλάκιση δύο δημοσιογράφων

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παρατεταμένη προφυλάκιση δύο δημοσιογράφων

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο δημοσιογράφων και την καταδίκασε σε καταβολή αποζημίωσης 30.000 ευρώ στους προσφεύγοντες.

Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ με την απόφασή του σχετικά με τις υποθέσεις Nedim Şener v. Turkey (αριθμός αίτησης 38270/11) και Şık v. Turkey (αριθμός αίτησης. 53413/11), η οποία δεν είναι οριστική καθώς τα μέρη έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να ζητήσουν την επανεξέταση της ετυμηγορίας από την ολομέλεια του Δικαστηρίου, έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε:

παραβίαση του άρθρου 5 § 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια
παραβίαση του άρθρου 5 § 4 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ταχεία απόφαση των δικαστικών αρχών σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης και
παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης

Οι υποθέσεις αφορούσαν την παρατεταμένη προφυλάκιση – άνω του ενός έτους – των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι έκαναν έρευνες και κατηγορούνται ότι παρείχαν υποστήριξη στην εγκληματική οργάνωση Εργκένεκον, τα μέλη της οποίας καταδικάστηκαν το 2013 για την προετοιμασία πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τους δικαστές του ΕΔΑΔ, οι κατηγορίες που επικαλέστηκαν οι τουρκικές αρχές «δεν είναι ούτε συναφείς ούτε επαρκείς» για να δικαιολογηθεί η χρονική διάρκεια της προφυλάκισης των δύο δημοσιογράφων. Επιπλέον ούτε στους ίδιους, ούτε στους συνηγόρους τους παρασχέθηκε «η δυνατότητα να αμφισβητήσουν με ικανοποιητικό τρόπο» την απόφαση αυτή της τουρκικής δικαιοσύνης, υπογράμμισαν οι δικαστές.

Μέτρα στερητικά της ελευθερίας όπως αυτή η ιδιαίτερα παρατεταμένη προφυλάκιση, σύμφωνα με τους δικαστές του ΕΔΑΔ «ευνοούν τη δημιουργία ενός κλίματος αυτολογοκρισίας για κάθε δημοσιογράφο» που κάνει ρεπορτάζ, έρευνες ή σχόλια «για τη συμπεριφορά του κράτους και τις ενέργειες των κρατικών οργάνων». .

Ως δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41), το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλλει 20.000 ευρώ στον Şener και 10.000 ευρώ στον Sik για ηθική βλάβη.

 

spot_img

Lawjobs