spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕΕ: Έκθεση της Κομισιόν καταδεικνύει τις αδυναμίες του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία

ΕΕ: Έκθεση της Κομισιόν καταδεικνύει τις αδυναμίες του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία

spot_img
spot_img
spot_img

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Traian Basescu σχολίασε μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δικαστικό σύστημα της χώρας, λέγοντας πως αποκαλύπτει τόσο τις αδυναμίες του όσο και την πρόοδο που έχει κάνει τελευταία.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία εμφανίσθηκε ο Basescu δήλωσε: «Η έκθεση είναι ακριβής. Υπογραμμίζει την πρόοδο που έκαναν οι Ρουμάνοι δικαστές τους τελευταίους μήνες ώστε να γίνει το σύστημα αποτελεσματικότερο και συμβατό με τα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα.

Ταυτοχρόνως στρέφει την προσοχή σε επιμένουσες αδυναμίες που πλήττουν την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και της Ρουμανίας γενικότερα». Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τετάρτη, χαιρέτισε τα «αξιόλογα βήματα» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η βαλκανική χώρα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να καταπολεμηθεί η διαδεδομένη διαφθορά και να επιταχυνθεί η εκδίκαση πολλών σημαντικών υποθέσεων. O Basescu δήλωσε ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό των συντακτών της έκθεσης αναφορικά με τις αδυναμίες της δικαιοσύνης στη χώρα, τονίζοντας ότι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες ενέχουν τον κίνδυνο της ατιμωρησίας για πολλούς κατηγορουμένους, χάριν ειδικών διατάξεων.

Από την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι ευρωπαϊκές αρχές συντονίζουν δράσεις στις δύο χώρες για την αναμόρφωση των δικαιοδοτικών τους συστημάτων, ώστε να αποκτήσουν ταχύτητα, διαφάνεια και αξιοπιστία. Το κυριότερο πλεονέκτημα αυτών των συντονιστικών προσπαθειών είναι ότι δεν θίγουν την ανεξάρτητη δράση αρχών, όπως η Εισαγγελική Διεύθυνση κατά της διαφθοράς και η Γενική Εισαγγελική Διεύθυνση, οι οποίες είναι υπόλογες μόνο απέναντι στο νόμο και όχι στην πολιτική εξουσία. Παρότι και οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν ότι η επίβλεψη από μέρους της ΕΕ θα ολοκληρωθεί σύντομα, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα τον επόμενο χρόνο.

 

spot_img

Lawjobs