spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΗΠΑ: Πολυπολιτισμική η Δικαιοσύνη επί Ομπάμα

ΗΠΑ: Πολυπολιτισμική η Δικαιοσύνη επί Ομπάμα

spot_img
spot_img
spot_img

Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα: σχεδόν τρεις στους τέσσερις νεο-διορισμένους δικαστές είτε είναι γυναίκες είτε προέρχονται από μειονότητες. Τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, ο Μπάρακ Ομπάμα διόρισε μόλις 30 τοις εκατό δικαστές που εμπίπτουν στο παραδοσιακό πρότυπο του λευκού άρρενος, έναντι 50 τοις εκατό επί Μπιλ Κλίντον και 60 στη θητεία Μπους.

Οι πολιτικοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Μόλις πέρυσι το Κογκρέσο ενέκρινε την τοποθέτηση της Ελένα Κάγκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντάς την έτσι την πρώτη Λατινοαμερικανίδα και μόλις την 3η γυναίκα που ανέρχεται στο θεσμό. Ομοσπονδιακός δικαστής έγινε και το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Κλιντον, J.Paul Oatken που είναι δηλωμένα ομοφυλόφιλος. Η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη ομοσπονδιακή δικαστής είχε διοριστεί επίσης στη Νέα Υόρκη από τον Κλίντον το 1994. Από τους 98 δικαστές που έχουν διοριστεί μέχρι στιγμής, η διοίκηση αναγνωρίζει ότι το 21 τοις εκατό είναι Αφροαμερικανοί, το 11 τοις εκατό λατινικής καταγωγής, το 7 τοις εκατό Ασιάτες, και σχεδόν το ½ γυναίκες. Τα μεγέθη γίνονται καλύτερα αντιληπτά αν γίνει η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στη διάρκεια της θητείας των προηγούμενων προέδρων. Από σύνολο 322 διορισθέντων δικαστών επί Μπους, μόλις το 18 τοις εκατό προέρχονταν από εθνοτικές μειονότητες, και μόνο το 22 τοις εκατό ήταν γυναίκες. Όταν ήταν πρόεδρος ο Κλίντον από την άλλη, τα ποσοστά ήταν ελαφρώς αυξημένα, με 25 τοις εκατό δικαστές από μεινότητες και 29 τοις εκατό γυναίκες, σε σύνολο 372 νέων δικαστών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Κογκρέσο επιβεβαίωσε ότι η Μπερνίς Ντόναλντ είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που αναλαμβάνει τη θέση εφετειακού δικαστή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της 6ης Περιφέρειας του Σινσινάτι. Ομοίως ο Ντένι Τσιν, Αμερικανός με ασιατική προέλευση, προστέθηκε στο δικαστικό σώμα του εφετείου της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των Ασιατών ομοσπονδιακών δικαστών σε 14.

Το αξιοπρόσεκτο επίτευγμα της κυβέρνησης Ομπάμα έχει γίνει θέμα ακαδημαϊκών άρθρων και ενός βιβλίου. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο που ικανοποιεί ταυτόχρονα και με πραγματικό ζήλο τα προεκλογικά οράματα της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και πολιτών, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, και την ανοιχτή διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Τα αριθμητικά στοιχεία αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν ληφθεί υπόψη ότι η Αμερική παρέμενε για περισσότερο από 140 χρόνια μόνο με λευκούς, άρρενες δικαστές, αψηφώντας εν τοις πράγμασι την ανομοιογένεια στις εθνοτικές καταβολές των πολιτών της.

Όσοι χαιρετίζουν το επίτευγμα Ομπάμα ζητούν ταυτόχρονα ευρύτερο ακόμη άνοιγμα, ώστε να συμμετέχουν στη δικαιοσύνη άτομα από όλες τις εθνοτικές κοινότητες, για παράδειγμα από τους ιθαγενείς Ινδιάνους-Αμερικάνους. «Η διαφορετικότητα εξυπηρετεί τόσο την λήψη αποφάσεων όσο και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών», σημειώνει εκπρόσωπος της οργάνωσης Εθνική Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη.

Η ποικιλία στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόνο ευνοϊκή μπορεί να είναι για την κυβέρνηση, τρία νομοσχέδια της οποία εκκρεμούν ενώπιον αυτού. Αναλυτές επισημαίνουν ότι, για να συνεχίσει τους διορισμούς στο ίδιο πνεύμα διαφορετικότητας, ο Ομπάμα θα χρειαστεί ένα εξίσου ανοιχτό και προοδευτικό Κογκρέσο, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

 

Με πληροφορίες απο Associated Press
 

spot_img

Lawjobs