spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΙταλία: Το νέο εκλογικό νόμο συζητά το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ιταλία: Το νέο εκλογικό νόμο συζητά το Συνταγματικό Δικαστήριο

spot_img
spot_img
spot_img

Ένα μήνα μετά την απόφασή του να θέσει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές, το Συνταγματικό Δικαστήριο θέτει τα όρια του νέου νόμου που συζητούν τα ιταλικά κόμματα.

Στην ανακοίνωσή του, το δικαστήριο τονίζει ότι η αντισυνταγματικότητα του παλιού νόμου δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της σημερινής Βουλής και της σημερινής Γερουσίας, καθώς ο νόμος, που είναι γνωστός και σαν “γουρουνάκι”, δεν κρίθηκε στο σύνολό του αντισυνταγματικός αλλά μόνο σε σχέση με κάποιες διατάξεις του.

Έτσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ως αντισυνταγματικά κάποια μέτρα του για τα οποία εκτιμά ότι στρέφονται κατά της λαικής βούλησης.

Το πρώτο σημείο για το οποίο οι δικαστές εκτιμούν ότι είναι αντισυνταγματικό στο νόμο είναι αυτό που αφορά το μπόνους 340 εδρών, από τις 640 στη Βουλή, ενώ ανάλογη είναι η άποιψη του δικαστηρίου και για το θέμα της απονομής του 55% των εδρών στη Γερουσία μίας περιφέρειας, στο πρώτο κόμμα εκείνης της περιφέρειας. Το τρίτο σημείο στο οποίο οι ιταλοί δικαστές δεν συμφώνησαν ως προς τη συνταγματικότητά του, ήταν οι μεγάλες λίστες υποψηφίων χωρίς επιλογή από τους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, τα σημεία που κρίνονται ως αντισυνταγματικά, επιδρούν και στη συζήτηση που γίνεται στην Ιταλία σχετικά με το νέο μοντέλο εκλογών. Για παράδειγμα, μεταξύ των αλλαγών που συζητούν τα ιταλικά κόμματα περιλαμβάνεται και η κατανομή της χώρας σε 118 εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες θα εκλέγονταν 4-5 αντιπρόσωποι και το μεγαλύτερο κόμμα θα έπαιρνε bonus 15%. Το γεγονός ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό το θέμα της μεγάλης λίστας υποψηφίων, επιδρά και στη συγκεκριμένη επιλογή. Γι’ αυτό, τα ιταλικά κόμματα συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρότερων λιστών.

Επίσης, ανάμεσα στα μοντέλα που συζητούνται είναι και αυτό της άμεσης εκλογής των τριών τετάρτων των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και διανομής των υπόλοιπων εδρών μεταξύ του πρώτου κόμματος κατά 15% καθώς και ένα σύστημα γαλλικού τύπου, δύο γύρων, το οποίο στην Ιταλία εφαρμόζεται στις δημοτικές εκλογές.

 

spot_img

Lawjobs