spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΚίνα: θανατική ποινή στους δράστες της επίθεσης στην Xinjiang

Κίνα: θανατική ποινή στους δράστες της επίθεσης στην Xinjiang

spot_img

Οι δράστες προέρχονται από την εθνοτική μειονότητα Uighur, που μάχεται για την ανεξαρτησία της επαρχίας Xinjiang, και κρίθηκαν ένοχοι για εμπρησμό, δολοφονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 19 ετών για την εμπλοκή τους στα επεισόδια στο Kashgar και στο Hotan τον Ιούλιο.

Η θέαση των γεγονότων για τα οποία επιβλήθηκε η θανατική ποινή είναι αντιδιαμετρικά διαφορετική από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά ακτιβιστικών οργανώσεων. Η πρώτη τα χαρακτηρίζει οργανωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ οι ακτιβιστές απαντούν ότι επρόκειτο για εξέγερση οργισμένων πολιτών ενάντια στην αυταρχική διοίκηση που επέβαλε η κρατική εξουσία στην περιοχή. Τα επεισόδια στην Xinjiang σχετίζονται με τα επίσης πολύνεκρα γεγονότα στις πόλεις Kashgar και Hotan, όπου σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις και πυρπόληση αστυνομικού τμήματος από το πλήθος.

Όσον αφορά την διεξαγωγή της δίκης, το ανακοινωθέν της κυβέρνησης αναφέρει πως όλοι οι δράστες ομολόγησαν την ενοχή τους σε μια ανοιχτή διαδικασία, ενώ τους δόθηκαν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες δικονομικές εγγυήσεις. Στον αντίποδα, η εδρεύουσα στη Γερμανία, Παγκόσμια Συνέλευση της μειονότητας Uighur υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι υποβλήθηκαν σε κακοποίηση και αναγκαστική αϋπνία και τελικά ομολόγησαν υπό την απειλή εξόντωσης των οικογενειών τους.

Ως προς το ιστορικό των επιθέσεων, η επαρχία Xinjiang βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κίνας, και σχεδόν το ½ των μόνιμων κατοίκων της ανήκουν στους Uighur, μια τουρκόφωνη, μουσουλμανική μειονότητα με εθνοτική και πολιτισμική προέλευση από την κεντροανατολική Ασία. Τα μέλη της εν λόγω μειονότητας δυσανασχετούσαν σφόδρα απέναντι στα πλάνα της κεντρικής εξουσίας για βιομηχανική αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής. Κατηγορούσαν μάλιστα την κυβέρνηση ότι οργάνωσε την μαζική εισροή νέων εργατών από την ανατολική Κίνα με σκοπό την αντιστάθμιση του αριθμητικού πλεονεκτήματος των Uighur στην περιοχή και την διάβρωση της πολιτισμικής τους ταυτότητας. Αποκορύφωμα της έντασης που δημιουργήθηκε ήταν οι βίαιες συγκρούσεις του 2009 που άφησαν 200 νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν σχετικά ηρεμήσει, αφού οι κινεζικές αρχές δείχνουν όχι τόσο σκληρή στάση όσο πριν μια δεκαετία –τότε χαρακτήριζαν τους Uighur «τρομοκρατικό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα με τάσεις απόσχισης από την Κίνα». Οι δράσεις των ακτιβιστών βεβαίως συνεχίζουν να εκδηλώνονται με αραιές, μικρότερης εμβέλειας επιθέσεις –όπως αυτή για την οποία καταδικάστηκαν οι τέσσερις δράστες- που υπενθυμίζουν πως ουσιαστικά η κατάσταση παραμένει εν δυνάμει εκρηκτική.

spot_img

Lawjobs