spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΟδηγίες της βρετανικής Εισαγγελίας για την ερμηνεία της ελευθερίας έκφρασης σε δημόσιες...

Οδηγίες της βρετανικής Εισαγγελίας για την ερμηνεία της ελευθερίας έκφρασης σε δημόσιες διαδηλώσεις

spot_img
spot_img
spot_img

Ένα μακροσκελές (13σελιδο) έγγραφο με οδηγίες έστειλε σε όλα τα δικαστήρια της χώρας η βρετανική Εισαγγελία (Crown Prosecution Service), με σκοπό να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες διχογνωμίες για τον τρόπο ορθής ερμηνείας της ελευθερίας έκφρασης στις δημόσιες διαδηλώσεις, υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι οδηγίες αφορούν νόμιμες πορείες και διαδηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια εκτρέπονται και γίνονται εστίες ποινικών αδικημάτων, δεν αφορούν όμως εξεγέρσεις, έτσι όπως έλαβαν χώρα τον περασμένο Αύγουστο. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι καθοδηγούν τους Εισαγγελείς στον τρόπο στάθμισης μεταξύ του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος της ήσυχης συνάθροισης.

Οι Εισαγγελείς ενθαρρύνονται να διακρίνουν μεταξύ εκείνων που οργανώνουν ή καθοδηγούν κολάσιμες πράξεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων από εκείνους που τυχαίνει να εμπλακούν σε αυτές, με τις οδηγίες να σημειώνουν ότι δεν είναι πάντα σε όφελος της έννομης τάξης να ασκούνται διώξεις κατά της δεύτερης κατηγορίας. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό που τυχόν φέρουν μαζί τους όσοι μετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις, αφού μπορεί να αξιολογηθούν ως στοιχεία που δικαιολογούν την ποινική δίωξη.

«Είναι απαραίτητο να κοιτάμε προσεκτικά το αποδεικτικό υλικό σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως όταν αυτοί που εμπλέκονται έχουν καλυμμένα μερικώς ή εξ ολοκλήρου τα πρόσωπά τους ή όταν υπάρχει υπολογίσιμη χρονική απόσταση μεταξύ του εγκληματικού επεισοδίου και των συλλήψεων. Οι Εισαγγελείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρχουν αποδείξεις ότι ένα άτομο μετείχε εξ αρχής στη διαδήλωση εξοπλισμένος με ρούχα ή μάσκες που εμποδίζουν την ταυτοποίηση, με αντικείμενα που μπορούν να θεωρηθούν ως σωματική προστασία ή με αντικείμενα που αποτελούν όπλα. Όλα αυτά ενδεχομένως δηλώνουν ότι ο διαδηλωτής προσδοκούσε την εγκληματική εκτροπή της διαδήλωσης ή ότι η κολάσιμη πράξη ήταν προσχεδιασμένη», αναφέρεται στο κείμενο των οδηγιών.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης και για την αξιοποίηση των δεδομένων που τυχόν συλλέγουν οι Εισαγγελείς από τα κοινωνικά δίκτυα. «Οι εισαγγελείς μπορούν επίσης να αξιοποιούν τυχόν πληροφορίες που ανακύπτουν από ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά αρχεία και από κοινωνικά δίκτυα, διότι αυτές μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο ύποπτος ενεπλάκη ενεργά στην τέλεση του αδικήματος. Ακόμη και τα βίντεο από κάμερες CCTV ή από αρχεία της αστυνομίας ή διαδηλωτών τα οποία ανέβηκαν στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για τη διακρίβωση του ρόλου ενός υπόπτου σε συγκεκριμένο περιστατικό», αναφερόταν χαρακτηριστικά. Η δυναμική του βίντεο στη στοιχειοθέτηση κατηγορίας είχε διαφανεί και σε πρόσφατη υπόθεση δίωξης διαδηλωτών του κινήματος Occupy. Όταν η διαδήλωση εξετράπη προς την εγκληματική κατεύθυνση, τα βίντεο που ανέβασαν διαδηλωτές στο διαδίκτυο υπήρξαν αποφασιστικός παράγοντος για την παύση των διώξεων κατά δεκάδων ατόμων από τον εισαγγελέα, αφού φαινόταν καθαρά ότι δεν ενεπλάκησαν  στα επεισόδια με πρόθεση.

 

spot_img

Lawjobs