spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΠίεση Παλαιστίνιων διπλωματών για είσοδο στην UNESCO

Πίεση Παλαιστίνιων διπλωματών για είσοδο στην UNESCO

spot_img
spot_img
spot_img

Το αίτημα έγινε δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο με σαράντα θετικές ψήφους σε σύνολο 58 μελών. Από τη διαδικασία απείχαν δεκατέσσερα μέλη, ενώ σημειώθηκαν μόλις τέσσερις αρνητικές ψήφοι. Η υπερψήφιση δεν αφορούσε την ουσία του αιτήματος καθ’ εαυτού, αλλά αποτελούσε διαδικαστική προϋπόθεση για προώθηση του ζητήματος στο αποφασίζον όργανο των 193 κρατών-μελών της UNESCO στο τέλος του μήνα.

Η παράλληλη επιδίωξη της αναγνώρισης από ένα όχι και τόσο πολιτικά βαρύνον σώμα του Οργανισμού εντάσσεται στη συνολική εκστρατεία της παλαιστινιακής διπλωματίας προς τη διεθνή αναγνώριση. Αν η απάντηση των 193 μελών της UNESCO είναι θετική, η Παλαιστίνη θα μπορεί εγκύρως να καταθέσει αιτήσεις αναγνώρισης των μνημείων που διεκδικεί στις επίμαχες περιοχές ως παγκόσμια κληρονομιά. Άρα, εμμέσως, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατακύρωση των μνημείων στην ίδια, πράγμα που θα τη διευκολύνει στη μεταγενέστερη διεκδίκηση ένταξης των περιμετρικά εκτεινόμενων περιοχών στα όρια του νέου κράτους. Ταυτοχρόνως, τα μνημεία και οι τοποθεσίες τους θα απολαμβάνουν την επίσημη προστασία των οργάνων της UNESCO από εχθρικές, στρατιωτικές ενέργειες.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO να προωθήσει το ζήτημα στα κράτη για ψηφοφορία προκάλεσε διεθνώς αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, των οποίων οι θέσεις στο ζήτημα είναι γνωστές. «Οι ΗΠΑ συνιστούν στην UNESCO να ξανασκεφτεί σοβαρά πριν προχωρήσει στην ψηφοφορία, διότι η απόφαση απόδοσης κρατικής ιδιότητας πρέπει να ληφθεί από το κύριο όργανο του ΟΗΕ και όχι από θυγατρικές οργανώσεις με επικουρικό ρόλο», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. Συνέχισε χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ανεξήγητη» και απείλησε ότι η χώρα της εξετάζει την περίπτωση διακοπής της αμερικανικής χρηματοδότησης προς την UNESCO. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και τον προηγούμενο μήνα, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν να χορηγούν οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω της αίτησης που κατέθεσε ο Αμπάς στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της UNESCO θα λάβει χώρα από τις 25 Οκτώβρη έως τις 5 Νοέμβρη, και η Παλαιστίνη θα χρειαστεί τουλάχιστον 2/3 των συνολικών ψήφων για να πάψει να είναι απλός παρατηρητής και να καταστεί πλήρες κράτος-μέλος.

spot_img

Lawjobs