spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΣέρβοι, θύματα γενοκτονίας, ζητούν αποζημίωση από αμερικανική εταιρεία για τον οπλισμό...

Σέρβοι, θύματα γενοκτονίας, ζητούν αποζημίωση από αμερικανική εταιρεία για τον οπλισμό των Κροατών στρατιωτών

spot_img
spot_img
spot_img

Αγωγή αποζημίωσης κατέθεσαν Σερβικής εθνικότητας πολίτες στο Σικάγο κατά μεγάλης αμερικανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων  για τον οπλισμό του κροατικού στρατού που ευθύνεται για τη γενοκτονία στην περιοχή Krajina. Η «Επιχείρηση Καταιγίδα» του 1995 είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον διωγμό πάνω από 200.000 Σέρβων και ήταν η βιαιότερη ίσως επιδρομή σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα θύματα τώρα ζητούν αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την L-3 Communications και την θυγατρική της Military Professional Resources Inc. (MPRI). H ΜPRI ιδρύθηκε από ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων του στρατού που υποβιβάστηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία εν προκειμένω κατηγορείται ότι συντόνισε την επιχείρηση και βοήθησε την οργάνωση και την προετοιμασία του κροατικού στρατού πριν την επίθεση. Στο 40σέλιδο έγγραφο της αγωγής αναφέρονται εμπεριστατωμένα τόσο τα πραγματικά περιστατικά της επίθεσης των Κροατών κατά της Σερβικής εθνο-θρησκευτικής μειονότητας, όσο και εκείνα που στηρίζουν τη σύνδεση της εταιρείας εξοπλισμών με την επιχείρηση. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι τόσο η L-3 Communications όσο και η MPRI γνώριζαν –ή όφειλαν να γνωρίζουν- πως ο κροατικός στρατός τον οποίον συνέδραμαν με τεχνογνωσία και οπλισμό, είχε εκδηλώσει επανειλημμένα εχθρότητα κατά των σερβικών μειονοτικών πληθυσμών, σε σημείο που να αναγκαστεί ο ΟΗΕ για λόγους ασφαλείας να κηρύξει την Krajina προστατευόμενη ζώνη από το 1991.

Επίσης, επικαλούνται τη σύμβαση που υπέγραψε τον Οκτώβρη του 1994 η MPRI με τον στρατό της Κροατίας, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση διευκόλυνσης της εισαγωγής εξοπλισμού στην χώρα και παροχής ενός χάρτη με πληροφορίες από αμερικανικούς δορυφόρους για την περιοχή Krajina, ώστε ο στόχος των όπλων να είναι πιο ακριβής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρεία γνώριζε το σχέδιο των Κροατών αξιωματούχων. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της σύμβασης, ο Υπουργός Αμύνης Susak είχε πει επί λέξει στους εκπροσώπους της MPRI ότι θέλει να διώξει τους Σέρβους από τη χώρα του», κατέθεσε μάρτυρας. Την παροχή όπλων εκ μέρους της εταιρίας –αλλά όχι την εμπλοκή ή τη γνώση για τη γενοκτονία- δεν αμφισβήτησε ούτε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όταν έκρινε την «Επιχείρηση Καταιγίδα».

Η L-3 Communications που εδρεύει στην Πολιτεία της Βιρτζίνια ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει εαυτόν αναρμόδιο ή και να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ή της Βιρτζίνια. Το επιχείρημα που κατέθεσε η εταιρεία για να στηρίξει την ένσταση αναρμοδιότητας ήταν ότι οποιοδήποτε από τα δύο δικαστήρια που προτείνει εναλλακτικά, θα ήταν πιο προσβάσιμα τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη όσο και για τους μάρτυρες που θα κληθούν.

Το δικαστήριο ερεύνησε την κατά τόπον αρμοδιότητα και διαπίστωσε ότι η εναγόμενη L-3 είχε δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην περιφέρεια του Ιλινόις το 2010, σε συναλλαγή με τζίρο 19 εκατομμύρια, τα δύο από τα οποία προήλθαν από την MPRI.        Επιπλέον, η εταιρεία μαζί με τη θυγατρική της απασχολούν στην περιοχή περίπου 100 άτομα, και διενεργούν τακτικά συναλλαγές στο Σικάγο, επικοινωνούν με τις εκεί εμπορικές εταιρείες και συμμετέχουν σε εμπορικές επιδείξεις και διοργανώσεις. Στην έρευνα της αρμοδιότητας –την οποία τελικώς έκρινε ότι έχει- το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι πολλοί ενάγοντες κατοικούν πλέον μόνιμα στο Ιλινόις, ώστε τυχόν εκδίκαση της υπόθεσης σε άλλη πολιτεία θα τους έβαζε σε μειονεκτική θέση, αφού θα δυσχέραινε τη συλλογή αποδεικτικού υλικού και θα δημιουργούσε δυσανάλογα υψηλά μεταφορικά έξοδα.

Το δικαστήριο πίεσε επίσης τα μέρη να διαπραγματευτούν μεταξύ τους για να διευκολύνουν το έργο προσδιορισμού της αποζημίωσης. Η επόμενη συζήτηση της υπόθεσης έχει οριστεί για  τις 27 Σεπτεμβρίου.
 

Σέρβοι, θύματα γενοκτονίας  εναντίον Αμερικανικής εταιρείας  οπλισμού                                                                                             

spot_img

Lawjobs